ZAGREB

OD PONEDJELJKA OBAVEZNE COVID POTVRDE ZA ULAZAK U BOLNICU. Morat će ih imati i pacijenti

| Autor: Hina, Glas Istre
(HINA/EPA)

(HINA/EPA)


Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak kako covid potvrde u zdravstvenom sustavu kreću od ponedjeljka, 4 listopada. Nacionalni stožer civilne zaštite donio je danas odluku da primjena covid potvrda u zdravstvu i socijalnoj skrbi počinje 4. listopada. Beroš je ustvrdio kako sada nije moguće reći do kada će testiranje na covid-19 u zdravstvenom sustavu biti besplatno. "U početnom prijelaznom razdoblju htjeli smo da država plaća testiranje svima koji se ne žele cijepiti i nisu preboljeli covid, no jasno je da to ne može trajati unedogled. Ovisit će o nizu elementata, o trendu kretanja epidemije, povećaju procijepljenosti...".

Djelatnici u zdravstvu i u socijali koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli virus morat će se testirati dvaput tjedno.

Ako se netko ne želi testirati, a nije cijepljen niti je prebolio covid, to će se morati evidentirati i on neće moći doći na svoje radno mjesto. "Nažalost, pisat će mu se neopravdani izostanak što ujedno znači nedobivanje plaće za taj period", istaknuo je Beroš. 

 Nada se da će razum prevladati i svi koji rade u sustavu zdravstva i socijalne skrbi sagledati svoju osnovnu misiju, a to je pomoć korisnicima, odnosno pacijentima. Bolnice moraju biti sigurna mjesta, a ne mjesta gdje se širi virus, poručio je. 

Naglasio je da će testiranje biti plaćeno i pacijentima te njihovoj pratnji. "Riječ je o pacijentima koji imaju narudžbe za određene tretmane, za hospitalizaciju, u slučajevima hladnih pregleda kod kojih se generira aerosol i postoji veća mogućnost zaraze, kao i za sve pratnje", kaže ministar Beroš.

Covid-potvrde ili druge odgovarajuće dokaze ne moraju imati oni koji samo idu u bolnicu na pregled ili dijagnostičku obradu koja ne generira aerosol (primjerice većina radiološke dijagnostike) ili oni koji koriste zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno u domovima zdravlja ili u ambulantama.

Izuzeti su i oni koji dolaze u zdravstvenu ustanovu radi pružanja hitne medicinske pomoći.

Od pacijenata koji dolaze u bolnicu na planiranu hospitalizaciju ili na planirani zahvat, pratnje pri porodu, roditelja odnosno skrbnika koji borave u smještaju s djecom te osoba koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim osobama će se tražiti covid-potvrda ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. Sve će provjeravati ovlaštene osobe pružatelja zdravstvene zaštite.

Djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju s kim ostati kod kuće ili su u posjeti hospitaliziranim roditeljima, braći ili sestrama ne moraju imati covid-potvrdu ni drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. Nužna pratnja osoba koje se zbog zdravstvenog stanja ne mogu samostalno sigurno kretati u zdravstvenoj ustanovi, također ne treba imati covid-potvrdu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater