ZAGREB

Bedeković: Hrvatska je spremna prihvatiti djecu bez pratnje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska je spremna prilagoditi se kriznoj situaciji i prihvatiti djecu izbjeglice bez pratnje, koja se zateknu bez svojih roditelja na njezinu području, izjavila je u ponedjeljak ministrica za demografiju i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

"Sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj ima razvijenu uslugu prihvata djece bez pratnje, koja su zatečena na području Hrvatske. Hrvatska je spremna prilagoditi se kriznoj situaciji i izazovima te prihvatiti djecu bez pratnje koja se zateknu bez svojih roditelja na području države", rekla je Bedeković novinarima. 

Smatra da je to prije svega humanitarno pitanje zbog činjenice da se radi o najosjetljivijoj i najranjivijoj skupini - djeci. 

Ministarstvo surađuje s MUP-om koji, kada na prostoru Hrvatske zatekne djecu bez pratnje, kontaktira nadležni centar za socijalnu skrb, nakon čega centar određuje skrbnika koji maloljetnu osobu smješta u adekvatnu ustanovu. Nakon toga radi se procjena potreba i individualni plan kako bi se korisniku pružila najadekvatnija skrb. 

Do sada je takvih slučajeva bilo oko 50, a najčešće se radilo o djeci u tranzitu. Bedeković je naglasila da Hrvatska ima stručnjake za takve situacije, a trenutačno nedostaje prevoditelja. Jedno od mogućih rješenja jest formiranje mobilnih timova koji će moći obilaziti manje sredine. 

Podsjetila je da Hrvatska od 2018. ima protokol o postupanju prema djeci bez pratnje, te da trenutno raspolaže s dvije prihvatne točke sa zadovoljavajućim kapacitetima - centrima za pružanje usluga u zajednici u Zagrebu i Splitu.

"Kadrovskih kapaciteta imamo, a sve što bude dodatno potrebno osigurat će se. U tom smislu očekuju se i sredstva iz EU-a", poručila je ministrica.

Najvažnije je osigurati što bržu i bolju međuresornu suradnju kako bi se Hrvatska mogla uskladiti s eventualnim kvotama koje će joj biti dodijeljene. Bedeković još nema informacije o broju djece koje će Hrvatska možda prihvatiti.

"Naglašavam da se ovdje ne radi o udomljavanju ili bilo kakvom posvajanju, nego o pružanju smještaja djeci u kriznim situacijama. To je, prije svega, humanitarno pitanje i reagiranje u kriznim situacijama i pružanje smještaja djeci bez roditeljske skrbi", rekla je Bedeković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini