ZAGREB

Bauk: Tražimo javno saslušanje ministra Beroša

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


SDP je predao zahtjev saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku za javno saslušanje resornog ministra zdravstva Vilija Beroša zbog nedostupnosti prekida trudnoće u državnim bolnicama, izvijestio je predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Bauk je rekao da veliki broj žena prekid trudnoće obavlja u susjednoj Sloveniji iako na istu uslugu imaju pravo i u Hrvatskoj, prema Zakonu o zdravstvenim mjerama  za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Zbog toga je naveo dva pitanja koja želi razjasniti.

„Prvo pitanje  je nemogugućnost obavljanja prekida trudnoće u dijelu zdravstvenih ustanova zbog priziva savjesti svih liječnika u pojedinoj ustanovi, a drugo je visoki postotak liječnika s prizivom savjesti u odnosu na države u okruženju“, rekao je na konferenciji za novinare.

Bauk je dodao da su Hrvatskoj potrebni moderni zakoni u skladu s demokratskim standardima.

Mehanizam javnog saslušanja u parlamentu do sada još nije bio predložen, no predsjednik SDP-ova kluba očekuje da će ga saborska većina prihvatiti jer vjeruje da bi na taj način javnost dobila odgovore na pitanja koja zanimaju i zagovornike i protivnike prava na prekid trudnoće.

SDP-ov zastupnik osvrnuo se na medijske napise prema kojima se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek redovito sastaje s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

„To nam je neprihvatljivo osim ako se ne radi o službenim sastancima na kojima se vode zapisnici koji su potom dostupni javnosti temeljem Zakona o pristupu informacijama“, kazao je Bauk koji je očekuje da se Hrvoj-Šipek očituje o ovim navodima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum