pobunili se građani

BANDIĆU "SJAŠI": Prosvjed na Hipodromu zbog planirane gradnje "Zagrebačkog Manhattana"

| Autor: Hina

Nekoliko stotina građana okupilo se u subotu ispred ulaza na Hipodrom prosvjedujući protiv odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o gradnji tzv. zagrebačkog Manhattana na tome prostoru, a s prosvjednog skupa poručili su gradskim vlastima da im ne uzimaju tu zelenu površinu, a gradonačelniku da "sjaši".

Nedugo nakon što je Bandić najavio gradnju 'zagrebačkog Manhattana'  na prostoru od Jadranskog mosta na zapadu, rijeke Save na sjeveru, Velesajma na jugu te  između zgrade Ine i Mosta slobode na istoku, svi konjički klubovi i vlasnici konja od Grada primili su obavijest da najkasnije do 1. prosinca moraju preseliti svih 147 konja s Hipodroma.

Na prosvjedu koji su organizirali stranica "Zagreb te zove", Zeleni odred - forum braniteljske udruge Vidra - veterani i društvena akcija i Udruga građana Siget, prosvjednici, među kojima i brojna djeca, nosili su natpise "Ne uništavajte zeleni dio našega grada", "Ni ovce ne dopuštaju da ih majmuni vode", "Oj Milane, pobratime mio, što si od Zagreba učinio", "Sjaši više"...

Među plakatima "Ne dirajte mi Hipodrom" našao se i onaj s izjavom gradonačelnika iz 2018.:  "Mogu arhitekti risati kaj hoće - pobijedit će onaj projekt koji ne bude dirao nijedan kvadratni centimetar hipodroma" i da se dok je on gradonačelnik prostor hipodroma neće dirati.

Ljubić: Bez hipodroma - konjički sport nestaje

Ivana Ljubić, predsjednica konjičkog kluba Pony Express gdje su članovi u pravilu djeca koja nemaju svoje konje, navela je da više od 500 djece poslije škole jure na Hipodrom, gdje dolaze zdravije živjeti i humanije odrastati, a to mjesto im predstavlja drugi dom.

Istaknula je da se na Hipodromu događa 90 posto konjičkih događanja u Hrvatskoj i da je to  mjesto "puno više od velike livade na kojoj bi bilo lijepo sagraditi komercijalne građevine i ogroman toranj kao kulu u Mordoru, s dobrim pogledom na podanike".

Ljubić je podsjetila i da se struka usprotivila gradnji "Grada u gradu", istaknuvši da je upravo Hipodrom u svojoj osnovi od strateške važnosti za djecu i Grad te je poručila da od borbe za njega neće odustati.

Ustvrdila je da je, kada je prije 20 godina Grad Zagreb postao posjednikom tog prostora, Hipodrom zapušten s namjerom da bude proglašen nepotrebnim.

Vezano za najavu gradonačelnika o premještanju konja s Hipodroma u dva kluba u Čehima i Mlaki, poručila je da niti jedno privatno jahalište bez obzira na kapacitet i luksuz ne može preuzeti ulogu koju Hipodrom ima kao gradski i konjički centar.

Grgić: Bandić otvorio tezgu i Zagreb prodaje kao kumice na placu

Predsjednica Zelenog odreda - foruma braniteljske udruge Vidra - veterani i društvena akcija Vesna Grgić ustvrdila je da se Bandić u Zagrebu ponaša kao na placu. "On je otvorio tezgu i Zagreb prodaje na tezgi kao kumice na placu, pa tko više da, s tim se dogovori, pa je tako dogovorio i za Hipodrom", kazala je, dodavši da se "u Zagrebu događa teror".

Predsjednik Udruga građana Siget Tomislav Vukoja osvrnuo se na izjavu gradonačelnika da nitko u ovom gradu neće financirati tuđe hobije.

"Nitko nas građane, obveznike koji pune gradski proračun nije pitao što mi mislimo o tome. Da se novci ne troše na uhljebljivanje kojekakvih 'rodjaka' koji ne znaju ni što niti gdje rade, a znaju primati plaću - mislim da bi bilo novaca za raznorazne hobije", kazao je.

Potpisi peticije skupljaju se do 22. lipnja, idući prosvjed pred Skupštinom

Organizatori prosvjeda prikupljaju i potpise za peticiju do 22. lipnja koje će predati gradonačelniku, a Gordana Pasanec iz Nove ljevice najavila je idući prosvjed ispred zagrebačke Skupštine.

Prema podacima organizatora, današnji je prosvjed došlo podržati više od tisuću građana, a policija nije davala nikakve informacije o broju okupljenih, poručivši samo da nije bilo postupanja.

Današnji prosvjed došla je podržati Bandićeva skupštinska oporba pa je tako gradski zastupnik Renato Petek poručio da je interes građana iznad interesa pojedinaca i građevinskih lobija "koji će možda uz pomoć gradonačelnika pokušati osvojiti prostor Hipodroma".

Optužio je Bandića da je je njegova nepotistička, klijentelistička i interesna mreža devastirala mnoge projekte i prostore ovoga grada, poručivši mu da se "prestane gozbiti javnim interesom građana Grada Zagreba".

Na Hipodromu i papa i Rolling Stonesi

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras kazao je da je došao podržati podršku da se "zaustavi divljanje prostorom u Zagrebu" i da se zadrži prostor koji je "prevrijedan", poručivši da "nema potrebe izbetonirati cijeli grad".

"Treba zaustaviti gradonačelnika u devastaciji i treba pametno planirati prostor", rekao je Maras, podsjetivši da su na Hipodromu svojedobno koncert održali Rolling Stonesi, a poslužio je i kad je Papa Benedikt XVI. došao u Zagreb, ukazujući na to da u Zagrebu, osim ovoga, ne postoji dovoljno velik prostor da se ljudi okupe kad je to potrebno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater