ZAGREB

Aplikacija 'Scan4Chem' daje informacije o štetnim kemikalijama u proizvodima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zelena akcija (ZA) predstavila je u petak aplikaciju 'Scan4Chem' koja bi trebala omogućiti trenutno informiranje o štetnim kemikalijama u proizvodima čime žele potaknuti građane da provjeravaju ispravnost proizvoda i tako utječu na postepenu zamjenu štetnih kemikalija u proizvodima sigurnijom alternativom.

Hrvatsku verziju mobilne aplikacije Scan4Chem predstavio je Eugen Vuković iz ZA kazavši kako aplikacija omogućuje da odredbe o pravu na pristup informacijama iz europske Uredbe o kemikalijama -REACH u većoj mjeri zažive u praksi. Scan4Chem bi trebao olakšati potrošačima pristup informacijama koje bi trebale biti dostupne trenutno, nasuprot dosadašnjeg sustava u kojem se odgovor na pismeni upit čeka i do 45 dana.

"Aplikacijom se zahtjev za informacijom upućuje dobavljačima skeniranjem bar koda proizvoda, pomoću mobilnog uređaja. Time se automatski sastavlja ispravno uobličen zahtjev za informacijom i upućuje na e-mail adresu dobavljača, koji imaju zakonsku obvezu odgovoriti na ovakav upit", pojasnio je Vuković. Dodao je kako se upiti upisuju u bazu podataka u koju proizvođači unose podatke o raznim proizvodima. Baza podataka se širi s brojem upita. Podaci bi tako, za velik broj proizvoda, trebali potrošačima postati dostupni trenutačno, bez čekanja. Tu se radi ponajviše o neprehrambenim i nekozmetičkim proizvodima te o onima koji nemaju jasnu deklaraciju.

"Očekujemo kako će povećani broj zahtjeva za informacijama putem aplikacije potaknuti dobavljače da se odluče na korištenje aplikacije", rekao je Vuković. Nada se i da će proizvođači štetne kemikalije postupno mijenjati zdravijom alternativom.

REACH: Akt o postepenoj zamjeni štetnih tvari alternativom

Uredba REACH stupila je na snagu 2007., a riječ je o sveobuhvatnom zakonskom aktu EU-a o kemikalijama koji je, među ostalim, trebao potaknuti i postepenu zamjenu pojedinih zdravstveno i okolišno štetnih kemikalija sigurnijim alternativama. Značajnu ulogu u tomu trebale bi imati i odredbe o pravu na pristup informacijama.

Hrvatski zakon govori da su svi dobavljači proizvoda koji u sebi sadrže tvari s popisa tzv. posebno zabrinjavajućih tvari, u koncentraciji većoj od 0,1 posto masenog udjela, dužni o tome na zahtjev obavijestiti potrošače, u roku ne duljem od 45 dana. Zbog relativno dugotrajne i komplicirane procedure u praksi, ovo se pravo još uvijek vrlo rijetko koristi.

Aplikacija na hrvatskom jeziku za IPhone i Android uređaje može se preuzeti preko App Store-a i Google Play Store-a. Razvio ju je međunarodni tim od 20 nevladinih udruga, među kojima je i ZA te državne agencije iz 13 zemalja EU u sklopu projekta "LIFE AskREACH".
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini