ZAGREB

Više od pola milijuna kuna potpore za šest projekata udruga za zaštitu potrošača

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Više od pola milijuna kuna potpore dobit će šest projekata udruga za zaštitu potrošača, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u kojem su i potpisani ugovori o tim potporama. 

Riječ je o ugovorima temeljem javnog natječaja "Pametno s pametnim tehnologijama i održiva potrošnja za građane Republike Hrvatske", koji je objavljen krajem srpnja, a temeljem kojega je dodijeljeno ukupno 550,2 tisuće kuna za šest projekata. 

Potporu će tako dobiti dva projekta Hrvatske udruge za zaštitu potrošača - "#znano #neznano o pravima potrošača u eri #digitalne platformizacije" (partnerska organizacija Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) u iznosu od 96,86 tisuća kuna, dok će 96,51 tisuću kuna dobiti za projekt "Kako s pametnim tehnologijama i što o istima morate znati" (partnerska organizacija zagrebačka Visoka škola za informacijske tehnologije). 

Karlovačko društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske "Potrošačica" dobit će potporu u iznosu od 116,29 tisuća kuna za projekt "Odgovorne potrošačice!" (s partnerskom organizacijom Veleučilištem u Slavonskom Brodu). 

Zagrebačka udruga za nezavisnu medijsku kulturu će za projekt "Prema nultoj stopi otpada" (partnerska organizacija zagrebački Filozofski fakultet) dobit potporu u iznosu od 88,45 tisuća kuna, a za projekt "START u digitalnu tehnologiju" potporu od 87,81 tisuću kuna dobit će START - Centar za lokalni razvoj Bjelovar (s partnerskom organizacijom VUB - Veleučilište u Bjelovaru). 

Splitska Udruga za zaštitu potrošača "Dalmatinski potrošač" će za projekt "Pametno s pametnim tehnologijama - digitalizacija", s partnerskom organizacijom Ekonomskim fakultetom u Splitu, dobiti potporu u iznosu od 64,29 tisuća kuna. 

Iz Ministarstva u priopćenju ističu da su putem dva javna natječaja ove godine dodijelili ukupnu financijsku podršku udrugama za zaštitu potrošača u iznosu od 921,33 tisuće kuna, a sklopljeno je ukupno 13 ugovora.

Time je stvoren okvir za prijavu većeg broja udruga za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj, a uz podupiranje razvoja civilnog društva u ovom području, omogućeno je i jačanje informiranja i edukacija građana o njihovim potrošačkim pravima, ističu iz Ministarstva.

Prenose da je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u obraćanju predstavnicima udruga s kojima su potpisani ugovori istaknuo da Ministarstvo kontinuirano radi na daljnjem razvoju sustava zaštite potrošača, kako na unaprjeđenju regulatornog okvira i učinkovitoj provedbi, tako i na osnaživanju civilnog područja u cjelini.

"Podizanje svijesti svih građana Republike Hrvatske o njihovim potrošačkim pravima, educiranje trgovaca o propisima iz područja zaštite prava potrošača, te mnogi drugi segmenti ovog širokog područja naša su zajednička nastojanja i cilj. Bolje rezultate i visoke standarde u ovom važnom pitanju možemo dostići jedino i isključivo kvalitetnom međuresornom suradnjom te dijalogom svih uključenih aktera", rekao je Horvat. 

Najavio je kako će Hrvatska tijekom predsjedanja Vijećem EU nastaviti aktivno raditi na potrošačkom zakonodavstvu, posebice onom koje se odnosi na zaštitu kolektivnih interesa potrošača te jednaku kvalitetu proizvoda. "S obzirom da su društva i gospodarstva sve više zahvaćena valom digitalizacije, tijekom hrvatskog predsjedanja poticat ćemo raspravu i donošenje konkretnih preventivnih pravila, mjera i postupaka koje je potrebno poduzeti kako bi potrošači bili što zaštićeniji na digitalnom tržištu u vrijeme brzih tehnologija", naglasio je ministar Horvat. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater