ZAGREB

Aladrović: Plaće službenika su jedna od mogućnosti korekcije proračuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar rada Josip Aladrović rekao je u četvrtak da će do sutra vidjeti u kojim sektorima postoji prostor za eventualno opuštanje mjera te potvrdio da su plaće javnih i državnih službenika jedna od mogućnosti korekcija rashoda. 

"Pratimo kako se kreće stopa zaposlenosti i nezaposlenosti po pojedinim sektorima i predložit ćemo one sektore koji bi eventualno mogli započeti sa svojim radom, odnosno opuštanjem mjera, a da to ne naruši epidemiološku situaciju", rekao je Aladrović uoči sjednice Vlade.

Dodao je da će zadnju riječ na njihov prijedlog dati epidemiolozi te da očekuje da će imati gospodarsku aktivnost koju će moći pokrenuti.

Što se tiče dogovora sa socijalnim partnerima oko plaća i mjera štednje, rekao je da su imali konzultativni sastanak sa socijalnim partnerima gdje su iznijeli neke ideje.

"Što se tiče samih plaća, poznato je da rashodom stranu proračuna smo već jednom korigirali. Moja pretpostavka je da ćemo to morati ponovo učiniti i naravno da u tom slučaju dolaze i plaće državnih i javnih službenika kao jedna od mogućnosti korekcija", objasnio je ministar.

Trenutno ne žele govoriti koliko će korekcije iznositi te će pozvati socijalne partnere, državne i javne službenike na sastanak kako bi vidjeli kakva su njihova očekivanja, rekao je Aladrović izrazivši nadu da će postići konsenzus.

Potvrdio je da jedna od opcija u trećem paketu mjera može biti ukidanje parafiskalnih nameta koje traže poduzetnici te da su o tome smo razgovarali i ranije.

"Međutim, mjere koje smo do sada donijeli i u prvom i drugom paketu pokazuju dobre rezultate tako da ćemo se u trećem paketu orijentirati na srednjoročne i dugoročne mjere. Ali sve je na stolu", najavio je Aladrović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum