SPLIT

Akcija pošumljavanja Boranka u Trogiru, 1. listopada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Akcija Boranka, koja je u protekle četiri godine u pošumljavanju opožarenih područja u Dalmaciji, posadila više od 100.000 novih stabala, ovogodišnju akciju pošumljavanja počet će 1.  listopada na požarištu kod trogirskog naselja Plano.

To su u četvrtak najavili organizatori Savez izviđača Hrvatska i Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

"U akciji će sudjelovati predstavnici Saveza izviđača Hrvatske, predstavnici Hrvatskih šuma, izviđači iz Odreda izviđača Trogir, učenici i nastavnici Srednje škole Ivana Lucića iz Trogira, pripadnici DVD Trogir i JVP Trogir, volonteri Crvenog križa Trogir, volonteri udruge Eko Žedno, članovi zajednice sportova, članovi Lovačke udruge te drugi volonteri," priopćili suorganizatori. Dolazak je najavio i gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. 

Akcija pošumljavanja  Boranka u protekle četiri godine okupila je 8 500 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva.

Ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske i Zadra izviđači, šumari Hrvatskih šuma i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 100 000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode.

Primjer Boranke već su počele primjenjivati i druge europske države, a zbog svoje originalnosti i učinkovitosti, Boranka je već sada postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske.

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum