RIJEKA

Akcija mladih protiv izgradnje spalionice otpada na području Rijeke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Akcija mladih najavila je u subotu da će predložiti zaključak na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Rijeke da se sadašnja i buduća vlast u gradu obvežu na hitnu provedbu zakonom propisanog primarnog odvajanja otpada i zabrane gradnje spalionice otpada na području Rijeke.

Gradski vijećnik Akcije mladih Vedran Vivoda na konferenciji za novinstvo ustvrdio je da primarno odvajanje otpada nema alternativu u gospodarenju otpadom.

Posebno ne u pokretanju spalionice otpada pred našim prozorima, koja se maskira nazivom energana, rekao je Vivoda. Mora zaživjeti primarno odvajanje sa ciljem smanjenja miješanog otpada koje se dovozi u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, usporedno s izgradnjom sortirnica i kompostana za odvojeno prikupljanje biootpada, naveo je.

 Istaknuo je da Akcija mladih cijeli tekući mandat Gradskog vijeća Rijeke upozorava na neodrživost postojećeg sustava gospodarenja otpadom i njegov raspad. 

 Vivoda je ustvrdio da su sad primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel "smislili dijabolički plan gradnje spalionice otpada na području Rijeke, želeći sanirati deset godina nerada, župan u Marišćini, a gradonačelnik s planom gospodarenje otpada u Rijeci".

 Vijećnica Akcije mladih u mjesnom odboru Sušačka Draga, gdje se namjeravalo graditi spalionicu, odnosno energanu, sa zadovoljstvom je istaknula da je zajedničkom akcijom politike i građana zaustavljena gradnja. Naime, u petak je objavljeno da tvrtka Energo, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija odustaju od gradnje energane zbog toga što je Sušačka Draga vodozaštitno područje.

 Naglasila je da je ona pokrenula inicijativu u mjesnom odboru protivljenja izgradnji. Mnogo građana se javilo, nismo dobivali konkretne odgovore pa se pokrenulo potpisivanje peticije, koju je potpisalo 1200 građana, rekla je. No, dodala je, mještani su i dalje zabrinuti te se očekuje pismeno očitovanje da gradnja takvog postrojenja nije moguća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom