ZAGREB

AEM predstavio zbornik radova projekta poticanja novinarske izvrsnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Agencija za elektroničke medije (AEM) u srijedu je predstavila zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2020. u sklopu kojeg su bila objavljena 82 novinarska projekta s ukupno 619 objavljenih članaka.

Projekt je bio pokrenut na temelju bespovratnih sredstava u visini od oko milijun kuna koje je Ministarstvo kulture i medija proslijedilo AEM- u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću, istaknula je članica Vijeća za elektroničke medije (VEM) i voditeljica projekta Anita Malenica.

“Novinarstvo nije umrlo, dobilo je novi zamah. U pripremi ovog projekta od presudne važnosti bila je suradnja sa strukovnim udrugama pri čemu je novinar bio vraćen u središte pažnje”, rekla je Malenica.

Ocijenila je i kako je cilj projekta bio jačanje medijske slike i osnaživanje kvalitetnog novinarstva, a odbacila je i tvrdnje da je u pitanju bio “socijalni fond” pomoći egzistencijalno ugroženim novinarima.

Pritom je naglasila  kako je to bio projekt koji osnažuje zapostavljeno istraživačko i na činjenicama utemeljeno novinarstvo koji se nastavlja i ove godine, a predviđena su i sredstva za projekt 2022.

Ovaj Zbornik može poslužiti studentima novinarstva kao vodič kroz dobru novinarsku praksu, istaknuto je na predstavljanju.

Profesorica Jelena Jurišić s Hrvatskih studija istaknula je kako je predstavljeni  Zbornik svojevrsni podsjetnik na nostalgična vremena kvalitetnih novinarskih priča, ali i da objavom tih tekstova, uglavnom na portalima, postoji nada da je kvalitetno i tzv. “sporo novinarstvo” i sada moguće bez obzira na, kako je istaknuto, sveprisutni trend “kopi-pejstanja”.

Profesor Anto Mikić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta naglasio je da ovaj Zbornik dokazao da u Hrvatskoj i dalje postoji kvalitetno novinarstvo, ali i da nije točna “papagajski” ponavljana fraza da je novinarstvo u krizi, već su u krizi mediji i njihovi dosadašnji poslovni modeli.

Izvanredni profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Enes Kulenović kazao je kako je objavljivanje ovog  Zbornika važno ne samo za novinarsku struku, već i za afirmaciju profesionalizma u novinarstvu kao jednog od važnijih uvjeta očuvanja demokracije.

Predstavljanje Zbornika vodila je novinarka Romana Eibl, autorica najbolje ocjenjenog novinarskog rada u 2020. u sklopu ovog projekta, a na predstavljanju su bili brojni ugledni novinari, ravnatelj AEM-a Josip Popovac, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i članovi Vijeća za elektroničke medije (VEM).

Na javni poziv koji je objavilo Vijeće za elektroničke medije u 2020. bilo je prijavljeno ukupno 184 novinarskih projekata 138 novinara/novinarki. Povjerenstvo za ocjenjivanje predložilo je Vijeću za elektroničke medije 86 najbolje ocijenjenih projekata, a bila su ostvarena 82 novinarska projekta budući da je četvero novinara odustalo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum