Terensko istraživanje

Skupe namirnice, skupa radna snaga - skupi restorani. Koliko se sve promijenilo od uvođenja eura?

| Autor: Glas Istre
(Snimio Mate Komina)

(Snimio Mate Komina)


Prazni restorani tema su razgovora u svakoj ulici na obali, a ta se rasprava polako širi i na društvene mreže. Krivac se uglavnom traži u visokim cijenama, dok ih ugostitelji pravdaju velikim ulaznim troškovima.

Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš istražio je cijene u jelovnicima istih restorana sada i prijašnjih godina, a kako kaže, razlika je – velika!

Njegovo istraživanje temelji se na slučajnom uzorku.

"Nisam restorane koje su poskupjeli tražio povećalom, već sam na popularnim stranicama za preporuku restorana pronašao one koji imaju objavljene jelovnike. A potom, kako internet sve pamti, pronašao sam i menije iz prijašnjih godina", objasnio je.

Cijene se od lani uglavnom nisu puno mijenjale, ali od uvođenja eura jesu znatno. Nijedan od restorana nije zadržao cijene.

I 50% skuplje

Prvo ljeto koje smo plaćali eurima bilo je ono 2023. godine. Na otoku Hvaru omlet za doručak prodavao se tada za 11 eura, a sada za 13. Poskupljenje od 2 eura ne čini se puno, ali to je porast od 18 posto.

I hamburger je u istom razdoblju na Hvaru u istom restoranu poskupio za 2 eura ili u njegovu slučaju – 15 posto.

Godinu dana ranije još smo imali kune. Dagnje na buzaru u Zadru bile su 88 kuna ili 11 eura i 60 centi. Isti restoran, isto jelo, ove godine je 14 i pol eura ili 25 posto skuplje.

Grill tuna i povrće za prilog poskupjelo je i više od 5 eura! A pršut i paški sir za predjelo s 98 kuna skočili su na 15 eura ili oko 15 posto.

Isto se događa i s jelima koja nisu tradicionalna hrvatska kuhinja, već više talijanski fast food.

Pizza vegetarijana u Dubrovniku je 2021. godine bila skupih 95 kuna. U istom restoranu sada je 19 eura.

Pizza dalmatina s 98 kuna ili 13 eura, skočila je na 20 eura. To je 7 eura ili 52 kune više. Doslovno pola tadašnje pizze ili čak 53 posto skuplje.

U Rovinju u pandemijskoj 2020. godini, burger od tune, kao i pržene lignje, prodavali su se za tek nešto manje od 10 eura. Sada im je cijena oko 15. To je opet 4 i pol do 5 eura skuplje ili porast od oko 50 posto.

Plaće rasle upola manje od cijena

Rekordnu 2019. godinu bilježi i Split. Crni rižoto s tadašnjih 11 eura skočio je na 19. Ramsteak s 19 na 29 eura. Salata od hobotnice s 10 na 18 i pol.
To su povećanja od 50 do gotovo 75 posto!

Ugostitelji se s razlogom žale na skupe namirnice, radnu snagu.

No, prosječna plaća 2019. godine bila je nešto manja od 9 tisuća kuna ili 1186 eura. Pritom i danas mnogi takvu plaću nemaju. Sada je ta prosječna plaća 1451 euro. To je u 6 godina porast od 23 i pol posto.

Dakle, plaće su rasle upola manje od cijena polovice svih navedenih jela, a samo tri možemo si, s prosječnom povišicom, priuštiti bez minusa.

"Ne treba generalizirati, ali ovo je jedan od razloga koji pokazuje zašto su restorani često prazniji nego prije", zaključio je Goleš u Dnevniku Nove TV.

Cijeli prilog pogledajte OVDJE.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama