predsjednik rh

Milanović o Turudiću: Hrvatsko pravosuđe ušlo je u mračno razdoblje

| Autor: Hina
(Snimio: Goran Stanzl/Pixsell)

(Snimio: Goran Stanzl/Pixsell)


Predsjednik države Zoran Milanović komentirao je današnje preuzimanje dužnosti glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića ocijenivši da je ''hrvatsko pravosuđe ušlo u mračno razdoblje jednopartijske kontrole u kakvom nije bilo nikada od osamostaljenja hrvatske države''.

Komentirajući Turudićevo preuzimanje vođenja Državnog odvjetništva (DORH), Milanović je rekao da je RH ostala u ponedjeljak bez još jedne neovisne institucije, ''jer je vođenje DORH-a preuzeo Ivan Turudić koji je javno i nedvosmisleno deklarirao svoju bliskog i privrženost HDZ-u''.

Milanović u priopćenju navodi da je novi glavni državni odvjetnik izabran isključivom voljom Andreja Plenkovića i HDZ-a uz političku asistenciju nekolicine saborskih zastupnika bezuvjetno odanih HDZ-u, kako prije tako i sada. 

''HDZ je preko 'njihovog dečka' Ivana Turudića preuzeo kontrolu nad ključnom institucijom kaznenog progona u Republici Hrvatskoj što je suprotno ustavnom određenju uloge DORH-a kao neovisnog i samostalnog pravosudnog tijela'', stoji u priopćenju.

Dodao je da su Plenković i HDZ, osim što su DORH kao instituciju stavili pod partijsku kontrolu, preuzeli i kontrolu nad samim postupcima jer su prethodno donijeli "lex AP" koji ima za cilj ne samo spriječiti objavu informacija o istragama, nego i kazniti sve koji te informacije javno objave.

''Cilj 'lex AP'-a je spriječiti javnu kontrolu nad radom institucija represivnog progona i time omogućiti Turudiću da samostalno, bez ikakvog nadzora, odlučuje koga će progoniti, a koga neće. Pa tako i njegove poruke koje je razmjenjivao s Josipom Rimac nikada ne bi postale javne jer bi onoga tko bi ih pustio u javnost progonio isti taj Turudić'', dodao je.

Milanović: Ničim se ne može opravdati Turudićevo imenovanje

Milanović je istaknuo kako korupcija za HDZ i Turudića nije problem dok se o njoj javno ne govori, ali ističe kako je hrvatsko pravosuđe ušlo u mračno razdoblje jednopartijske kontrole u kakvom nije bilo nikada od osamostaljenja hrvatske države.

''Nametanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika usprkos svim upozorenjima i informacijama koje dokazuju da se on kao predsjednik suda potajice nalazio i družio s čovjekom protiv kojega je na tom istom sudu pokrenuta istraga – čime se trajno diskvalificirao za tu dužnost – ne može i neće postati prihvatljiv i dopušten model vladanja u Hrvatskoj'', naglasio je Milanović.

Uz to, Predsjednik RH smatra kako ''nema političke, profesionalne ili moralne zastare koja bi mogla saprati s Ivana Turudića takvo prljanje sudačke profesije i njegovu profesionalnu neetičnost''.

''Dakle, ničim se neće moći opravdati njegovo imenovanje, kao što Andrej Plenković i HDZ i njihovi žetončići neće moći sa sebe skinuti biljeg zaštitnika kriminala i korupcije'', dodao je istaknuvši da neovisne i samostalne institucije, uključujući DORH, oslobođene HDZ-ovog partijskog jarma moraju biti imperativ političkog djelovanja sviju koji žele dobro RH.

''Samovolja Andreja Plenkovića i HDZ-a, kojima je cilj ovladati cijelom državom, upozorava kako je danas još važnije braniti institucije hrvatske države'', zaključio je u priopćenju Milanović. 

 


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater