nositeljica liste sdp-a

Borzan: hrvatski građani okreću se europskim institucijama

| Autor: Hina
Biljana Borzan (Davor Kovačević)

Biljana Borzan (Davor Kovačević)


Nositeljica liste SDP- i partnera na izborima za Europski parlament Biljana Borzan izjavila je u utorak kako istraživanja javnosti pokazuju da se hrvatski građani okreću europskim institucijama, jer vide da u nekim bitnim temama nema pravih odgovora od nacionalne Vlade.

Na konferenciji za novinare Borzan je kazala kako su, prema istraživanjima, među temama, za koje hrvatski građani žele da ih riješavaju EU i Eurospki parlament, gospodarstvo i radna mjesta, stanovanje, zdravstvo, zaštita okoliša i obrazovanje.

Podsjeća kako je u ovom mandatu Europskog parlamenta napravljen niz koraka u segmentu gospodarstva, poput direktiva o jednakim plaćama muškaraca i žena, minimalnoj plaći, ili direktive o radnicima koji rade na digitalnim platformama, kojih je svake godine sve više i gdje je bila potrebna EU regulacija, jer nacionalne razine nisu na to adekvatno odgovorile.

U budućnosti smo opredijeljeni do 2030. godine povećati ukupnu zaposlenost u EU na 78 posto, što je kod nas za 12 posto više i bit će vrlo izazovno. Kroz niz zakona i inicijativa s EU razine na tome da 80 posto radnika bude obuhvaćeno kolektivnim ugovorima, što znači sigurnije radno mjesto, poručila je Borzan.

Upozorava da u Hrvatskoj cijene nekretnina i dalje imaju trend rasta, dok u ostatku EU ide prema laganoj stagnaciji, pa je iznimno važno pravodobno djelovati, jer se tijekom povijesti pokazalo da je "divljanje cijena nekretnina usko povezano s velikim nadolazećim krizama".

Ono što EU tu može napraviti je socijalna i  održiva izgradnja, jer se povećanjem broja održivih nekretnina i stanova stabilizira tržište, a tu govorim o financijskim potporama, koje EU može dati svakoj državi članici, kazala je Borzan.

Iako je zdravstvo u nadležnosti država članica Borzan navodi da se, prema istraživanjima javnog mnijenja,  hrvatski građani i po tom pitanju okreću prema Europskoj uniji. Smatra kako to potvrđuje činjenicu, koja se ponavlja u istraživanjima, da hrvatski građani daleko više vjeruju EU institucijama, nego hrvatskim,  i da se ljudi, svjesni da Vlada neadekvatno riješava probleme hrvatskog zdravstva, traže određenu potporu od EU.

Upozorila je kako je Hrvatska u zadnje dvije godine skočila s četvrtog na drugo mjesto po broju smrtnosti od karcinoma, i jedino je Mađarska gora od nas, a u vrhu smo što se tiče pretilosti, konzumacije alkohola i cigareta.

Kada se analiziraju ekonomski i zdravstveni pokazatelji Borzan ističe kako je Hrvatska na vrhu ljestvica u onim kategorijama, u kojima to ne bi trebala biti, a na dnu onih, tamo gdje bi trebala biti na vrhu.
U ekonomskim pitanjima smo na dnu, a kada govorimo o lošem stanju u zdravstvu, tu smo na vrhu, napominje Borzan.

Stoga ćemo u idućem mandatu, kao oni koji su se dokazali u Europskom parlamentu, uzeti u u prvi plan ove prioritete građana, i nastojati svojim radom dati doprnos kako bi Hrvatska dobila što više pomoći od EU, i kako bi na kraju slijedećeg mandata ovi pokazatelji bili obrnuti, istaknula je Borzan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater