POLITIČKA PORUKA

Oporba prije izbora: "Plenković je malo nervozan jer mu je dionica pri kraju, kapitulacija slijedi u svibnju"

| Autor: Hina
(Snimio Patrik Macek / Pixell)

(Snimio Patrik Macek / Pixell)


Najava predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića da će Hrvatski sabor biti raspušten najkasnije 22. ožujka, u utorak je izazvala brojne reakcije oporbenih stranaka a Ivana Kekin (Možemo!) ocijenila je da je Plenković nervozan jer mu je dionica pri kraju a kapitulacija slijedi u svibnju.

Institucije se s HDZ-om na vlasti više ne mogu štititi institucionalnim putem jer je premijer Andrej Plenković odlučio skrenuti u smjeru Srbije i Mađarske. Građani su to shvatili i s Markovog trga mu poručili da tim smjerom ne idu, kazala je Kekin na konferenciji za novinare u Saboru.

"Jasno je i to da se Plenković tih građana i posljedica svojih odluka prepao, pa je u dva dana promijenio retoriku od 'zašto bih si ja kratio mandat', do 'Sabor se raspušta najkasnije do 22. ožujka'. Plenković je malo nervozan jer mu je dionica pri kraju i u pravu je – kapitulacija mu slijedi najkasnije u svibnju", smatra Kekin.

Komentirajući vodeće na listama HDZ-a, Sandra Benčić je navela kako je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek jedna od rijetkih među ministrima koja nije dobila zadatak da predvodi kandidacijsku listu, jer je premijera strah da bi je tijekom kampanje EPPO mogao uhititi zbog istrage koja je pri kraju.

"Dobila je utješnu nagradu koordinacije izrade programa HDZ-a i to jasno ukazuje što Plenković misli o njezinoj daljnjoj političkoj karijeri", dodala je.

Benčić je kazala kako su u tijeku pregovori s SDP-om oko točkaste koalicije te izrazila uvjerenje u dogovor. Dodala je kako će na njihovim izbornim listama žene biti i kandidatkinje i vodeće na listama, kao i prošli puta.

„Sramotno je od HDZ-a da u 11 izbornih jedinica imaju 11 muških prvih na listama. Ponovno navodno nemaju nijednu jaku ženu koju mogu staviti prvu na listi, što sve govori o njihovoj stranci", ocijenila je Benčić.

Selak Raspudić: Spremni smo za izbore

"Most je za izbore spreman, sljedeći tjedan ćemo predstaviti program, vodeće u svim izbornim jedinicama i kandidata za premijera", najavila je u utorak Marija Selak Raspudić (Most).

Za razliku od mnogih parlamentarnih stranaka koje će davati obećanja, mi ćemo kampanju zasnivati na onome što smo u ovom mandatu učinili pa će građani procijeniti jesmo li zaslužili i idući mandat. Selak Raspudić nije pritom htjela otkriti tko će biti kandidat za premijera njihove stranke.

Od Mostovih postignuća istaknula je da su u trenutku krize vratili demokraciju u ruke građana, izašli na ulicu i prikupili potpise za referendum o covid potvrdama.

"Osim toga, izvojevali smo možda i najveću institucionalnu oporbenu pobjedu jer smo na Ustavnom sudu pobijedili Gordana Jandrokovića i omogućili da od sada svaki saborski zastupnik može predložiti prijeko potrebnu reformu kako bi se unaprijedio rad Hrvatskog sabora".

"Spriječili smo i protuustavno nametanje izbornog zakona koji smo zbog proceduralne protuustavne greške srušili u Hrvatskom saboru a, za naše građane možda i najvažnije, razotkrivanjem afere 'plin za cent' omogućili smo da prestane daljnja krađa naših energenata i uzimanje novaca iz džepova naših građana", kazala je zastupnica Mosta.

Osvrnula se i na najavu iz HDZ-a da će Obuljen Koržinek biti članica izbornog stožera zadužena za izborni program, ocijenivši da je riječ o pomaku za tu stranku jer je, koliko vidi, to jedini zadatak koji je preuzela žena.

No, dodaje, kada bi to netko cinično tumačio, rekao bi da je možda uhodana u procese pretvaranja europskog i hrvatskog novca iz onoga što služi javnoj svrsi u nečije privatne interese, pa onda možda i zaslužuje da bude i nositelj HDZ-ovog programa s obzirom da to jasno demonstrira bit njihove politike.

Glasovac: Na lijevo-liberalnoj sceni nužni kompromisi

Sabina Glasovac (SDP) izjavila je da neće biti greška ako lijevo-liberalna oporba bude na izbore išla u dva do tri bloka, no ti će biti puno teži put do konačnog cilja, a to je onemogućiti HDZ da sastavi Vladu i omogućiti lijevo-liberalnoj opoziciji da donese nužne promjene u Hrvatsku.

Govoreći o okupljanju na lijevo-liberalnoj sceni, poručila je da se, ukoliko imaju zajednički cilj, očekuje da svi rade kompromise i da idealne vizije koje svaka stranka samostalno promovira u ovom slučaju ne igraju ulogu.

Osvrnula se i na činjenicu da među najavljenim vodećim mjestima HDZ-ovih lista nema žena, kazavši da je uvjerena da u HDZ-u ima kvalitetnih žena, ne samo u Saboru, koje bi mogle taj posao raditi jednako dobro, ako ne i bolje od muškaraca. To se, kaže odnosi na i na sve ostale stranke.

"Ispravljanje i smanjenje ekonomskih i društvenih nejednakosti je među našim prioritetima", kazala je, navevši pitanje vrtića za koje žele da država s 50 posto sufinancira ekonomske cijene vrtića za svako dijete. Nužno je i brže otvaranja vrtićkih kapaciteta, povećanje plaća ljudi koji rade u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja, ali i poboljšanju uvjeta rada u tim vrtićima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter