EMISIJA PROVJERENO

Uznemirujuća snimka iz riječkog Ureda za socijalnu skrb: "Djetetu prijete odvajanjem od majke"

| Autor: Novi list
(Foto: Provjereno/Nova TV)

(Foto: Provjereno/Nova TV)


Provjereno je u posjedu snimke na kojoj djetetu, koje zbog straha ne želi viđati oca, djelatnica riječkog ureda za socijalnu skrb prijeti odvajanjem od majke.

Dijete grca u suzama, uznemireno jer mu žena, koju prvi put vidi u životu, govori da će završiti u domu ako ne bude htjelo viđati oca, da će ga vještačiti i staviti na aparate da vide govori li istinu.

Majka razgovor sluša, i kaže, poučena iskustvom ne usudi se reagirati jer je na prijašnje žalbe umjesto razumijevanja, dobila institucionalno mučenje, tužbe bivšeg partnera i vještačenja.

Teologinja im vodi nadzor

Provjereno u večerašnjoj emisiji donosi uznemirujuću snimku razgovora djelatnice u sustavu socijalne skrbi i maloljetnog djeteta, ali i nove dokaze o pristranosti i nepravilnostima u radu Područnog ureda za socijalnu skrb Rijeka.

Glavna akterica priče je voditeljica nadzora, osoba čije se mišljenje ponajviše uzima u obzir prilikom dodjele skrbništva. Po zvanju nije psihologinja, ni pedagoginja, već teologinja.

S druge je strane dijete koje, kako majka kaže, odbija viđati oca zbog negativnih iskustava koje je s njime imalo, što su potvrdili i nalazi vještačenja drugih institucija.

„Recimo, jedan detalj, da ga je otac vodio pred popravni dom i rekao mu da će tu živjeti ukoliko i dalje bude odbijao kontakte s njim.

Kada je, recimo, dijete odbilo jesti nešto jer mu nije bilo fino – to je iskaz djeteta dan u Centru za socijalnu skrb – da mu je otac žlicom skoro izbio zube“, priča majka za Provjereno i dodaje:

„Preporuka vještaka je da nije preporučljivo da dijete odlazi na susrete s ocem na samo, bez stručne osobe i nadalje da se ocu preporuča kontinuirani tretman za mentalno zdravlje.“

Rasplakala dijete

No, sve to ne sprječava voditeljicu nadzora da djetetu ovako govori o posljedicama ukoliko ne bude viđalo oca.

„Može se čak dogoditi da tata ide još korak dalje pa da traže da te izdvoje iz obitelji, da kaže da te mama manipulira. Pa da te smjeste na neko vrijeme u nekakav dom“, riječi su voditeljice nadzora nakon kojih dijete počinje plakati.

Kaže kako ne želi ići u dom i da nije krivo što otac nije dobar otac i da ga se jako boji, a ona mu odgovara:

„A zašto ga se bojiš? Jel tvoj tata pije? Jel konzumira alkohol? Jel puši? Dobro. Samo ti je agresivan?“, i nastavlja: „On će biti tata cijeli život.

Ne možeš imati drugog tatu, samo njega. Ako tata nije dobar onda ćemo tatu strpati u dom. Može tako?“

Majka tvrdi, otac djeteta u prisnom je odnosu s drugom voditeljicom nadzora istoga ureda, a Provjerenom je ustupila i njihovu prepisku mailom te snimku razgovora u kojima oboje, u negativnom tonu, komentiraju majku djeteta.

„Centar zna što rade voditeljice mjere, a voditeljice mjere znaju da njima Centar štiti leđa“, zaključuje majka.

Cijelu priču pogledajte u večerašnjem Provjerenom na Novoj TV.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of