ministar zdravstva

Vili Beroš najavio promjene u zdravstvu u idućoj godini

| Autor: Glas Istre
(Snimio: Matija Habljak/Pixsell)

(Snimio: Matija Habljak/Pixsell)


Jedna od najvećih promjena u zdravstvu na početku iduće godine je prijenos osnivačkih prava općih i županijskih bolnica na državu. Što to znači objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš za HRT. Najavio je i da su u sustavu svjesni činjenice da su obiteljski liječnici preopterećeni - te da se razmišlja o smanjenju broja osiguranika po timu. 

Vezano za prijenos osnivačkih prava općih i županijskih bolnica na državu Vili Beroš je kazao kako županijama nije oduzeta ovlast upravljanja zdravstvenim sustavom, kako se stječe dojam u javnosti.

- Štoviše, veći dio zdravstvenog sustava ostaje i dalje u njihovoj ingerenciji. Riječ je o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zavodima za javno zdravstvo, zavodima za hitnu medicinu, specijalnim bolnicama. Sve to ostaje u njihovoj ingerenciji. Međutim, bolnički sustav, koji u ovom trenutku nije održiv, odlučili smo "izliječiti" ovim mjerama. Županije će i dalje participirati u upravljanju bolničkim sustavom, mi ih smatramo nužnim partnerima jer oni najbolje znaju potrebe svojeg stanovništva. Oni će imati svojeg predstavnika u upravnim vijećima bolnica, imat će pravo dati mišljenje o izboru ravnatelja i mislim da ćemo i dalje zajednički upravljati bolnicama na najbolji mogući način, rekao je ministar Beroš za HRT

Financijska disciplina - kontrola u realnom vremenu

- S obzirom na to da će bolnice biti korisnici državnog proračuna i funkcionirat će u okviru državne riznice, kontrola plaćanja, izvršavanja obvaza bit će poznata Ministarstvu financija u realnom vremenu. Vjerujem da ćemo financijskom disciplinom umnogome unaprijediti funkcioniranje zdravstvenog sustava i na ovaj način, dodao je Beroš.

Iznio je podatak da je u 2022. godini za sanaciju izdvojeno 460 milijuna eura, a ove - 221 milijun eura.

O specijalizacijama

- Ravnatelji bolnica i predstavnici Udruge poslodavaca u zdravstvu u više su me navrata upozoravali da kadrovsku politiku zdravstvenog sustava u budućnosti nećemo moći voditi ako ne postoji obveza da mladi liječnici odrade dio duga državi. I ja sam na tome tragu. Doista ne bih želio nekim svojim nepromišljenim potezom onemogućiti brigu o javnozdravstvenom sustavu. Moramo se zapitati tko će nas liječiti, pogotovo u sredinama koje nisu atraktivne, kazao je ministar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of