ministar branitelja

Medved odbacio tvrdnje da će novi ratni vojni invalidi proračun stajati milijardu eura

| Autor: Hina
Tomo Medved (Snimio: Robert Anic/Pixsell)

Tomo Medved (Snimio: Robert Anic/Pixsell)


Ministra branitelja Medved demantirao je u srijedu medijski navod vezano uz donošenje izmjena Zakona o hrvatskim braniteljima, rekavši kako je netočno da će novi ratni vojni invalidi državni proračun stajati milijardu eura i da su neutemeljene tvrdnje bivšeg ministra Predraga Matića,

Potpredsjednik Vlade ministar Medved rekao je kako najoštrije osuđuje takav tendenciozan napis u jednom dnevnom listu, kojim se neutemeljeno dezinformira javnost i pokušava 'stvoriti dojam napada hrvatskih ratnih vojnih invalida na državni proračun'.

Članak se bavi problematikom tužbi određenog broja pripadnika HVO-a koji imaju status ratnih vojnih invalida (RVI) u BiH te u skladu s odlukama iz 90-tih godina, ostvaruju u Republici Hrvatskoj pravo na mirovine, ali ne ostvaruju prava koja imaju HRVI. Dio njih pokrenuo je tužbe prema RH za ostvarivanje ostalih prava koje imaju HRVI u Hrvatskoj, rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Podsjetio je kako je ugovorom s BiH iz 2006. ranjenim i zatočenim pripadnicima HVO-a koji imaju status RVI u BiH podnošenje zahtjeva i ostvarivanje prava isključivo na invalidsku mirovinu u RH u roku do 30 dana.

Zakonom o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji iz 2017. omogućili smo to i onima koji u tom roku nisu uspjeli podnijeti zahtjev, pojasnio je Medved. Time se ne stvaraju pretpostavke da bi pripadnici HVO-a ostvarili ista prava kao HRVI,  kako se u članku želi prikazati, dodao je.

Izmjenama zakona  u saborskoj proceduri daje se mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu za sve RVI iz reda HVO-a, po osnovi bolesti i ozljede kojima se u postupku vještačenja u Republici Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti, pojasnio je ministar hrvatskih branitelja Medved.

Naglasio je da sve osobe koje su tužile RH primaju mirovinu u RH, a sva ostala prava na temelju invalidnosti ostvaruju u BiH te ih ne mogu konzumirati u dvije države i ne mogu ostvari prava koja ostvaruju HRVI u RH.

Dodao je kako je stoga Ministarstvo u stalnom kontaktu i razmjenjuje podatke s nadležnim tijelima u BiH.

Najavio je da će Ministarstvo hrvatskih branitelja RH poštivati svaku odluku sudova i po njima postupati.

Medved: Osam godina popravljamo štetu koji je Predrag  Matić napravio u četiri godine mandata

Medved je također rekao kako se prema projekcijama i u skladu sa zakonskom pretpostavkom, očekuje novih 2500 zahtjeva, odnosno svi ratni vojni invalidi sa 20 i više posto tjelesnog oštećenja iz redova Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

To je snažna Vladina poruka prema Hrvatima u BiH i pripadnicima HVO-a da konačno sustavno i institucionalno reguliramo primanja mirovina u RH, a to ne bi bilo moguće da Vlada nije osigurala potrebna sredstva, rekao je ministar. 

Podsjetio je da je proračun Ministarstva branitelja 2016. iznosio 121 milijuna eura, u 2023. 155 milijuna eura, a projekcija za 2024. iznosi 174 milijuna eura, iz čega je vidljivo snažno povećanje, a kao pretpostavka za ostvarenje svih predviđenih mjera kroz zakon. 

Osam godina popravljamo štetu koji je bivši ministar Predrag  Matić napravio u četiri godine mandata, ponižavanjem branitelja i izostankom konstruktivne suradnje s braniteljsko-stradalničkom populacijom, i  koji su bili prisiljeni prava štititi prosvjedom, naglasio je ministar Medved

Upozorio je da Matić iskazuje dramatične procjene koliko će RH koštati pripadnici HVO-a i pokušava prikazati hrvatske branitelje i HRVI kao teret državnog proračuna.

"S obzirom da su sudski postupci u tijeku, nejasno je na temelju čega bivši ministar Predrag Matić dolazi do te procjene i na temelju čega, osim paušalnog pristupa, kao i uvijek, temelji svoje tvrdnje", zaključio je Medved.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter