DIPLOME U BANSKIM DVORIMA

Kakvo obrazovanje imaju članovi aktualne Plenkovićeve Vlade? Jedan je u kartici upisao "zvanje – ministar"

| Autor: Novi list
(Snimio Jurica Galoic / Pixsell)

(Snimio Jurica Galoic / Pixsell)


Novi ministar obrane Ivan Anušić 2021. je dobio status stručnog prvostupnika nakon studiranja na Kineziološkom fakultetu. Iako mu se službeno u imovinskoj kartici navodi da ima višu stručnu spremu i zvanje višeg sportskog trenera sportske rekreacije, Anušić je nakon svega na tom fakultetu upisao stručni diplomski studij Izobrazba trenera, kojeg je nakon izbora za ministra ipak odlučio zamrznuti.

Pregledavanje imovinskih kartica i biografija ostalih članova Vlade pokazalo se i da je Anušić jedini, barem još kratko vrijeme, aktivni student i jedan od onih s najnižom stručnom spremom, piše tportal.

Sam premijer Andrej Plenković magistar je znanosti i diplomirani pravnik. Još 1993. diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a 2002. na istom je fakultetu magistrirao međunarodno javno i privatno pravo. Iste godine položio je i pravosudni ispit, a može se pohvaliti i da je 1999. položio ispit za diplomatskog savjetnika na Diplomatskoj akademiji.

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved također je stručni prvostupnik te ima zvanje poslovnog ekonomista. Medved je 2008. završio Visoku poslovnu školu za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić, no uz to, Medved iza sebe ima i vojno obrazovanje. Prema informacijama iz biografije, Medved ima završenu Zapovjedno-stožernu školu ‘Blago Zadro’, smjer operativna i taktička razina planiranja i zapovijedanja. Završio je i smjer strateško i operativno planiranje na Ratnoj školi Ban Josip Jelačić.

Najvišu stručnu spremu od svih potpredsjednika Vlade ima ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je doktor znanosti te magistar politologije.

Na doktorskom studiju je i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, no doktorat još nije završio. Doktorski studij na Pomorskom fakultetu u Rijeci upisao je još 2008. Po zvanju Butković je diplomirani inženjer pomorskog prometa.

Diplomirani inženjer geodezije je i potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. Diplomu inženjera geodezije Bačić je dobio 1982. nakon studija na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

Spremu magistre ima potpredsjednica Vlade bez portfelja Anja Šimpraga koja je po zvanju inženjerka agronomije.

‘Zvanje: ministar’, tako je u svojoj imovinskoj kartici napisao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Naravno, njegova biografija je pokazala da Grlić Radman po zvanju ipak nije ministar te da ima spremu doktora znanosti. Šef diplomacije iza sebe ima diplomu Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu iz 1982. kojom je postao diplomirani agrarni ekonomist. Također, Grlić Radman ima završen poslijediplomski studij na području međunarodnih odnosa kao i obranjenu doktorsku disertaciju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Titulu doktora znanosti ima i ministar financija Marko Primorac, koji je pak u imovinsku karticu napisao da je po zvanju izvanredni profesor. Primorac je, otrkiva biografija završio studij poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a na istom je i magistrirao i doktorirao.

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica diplomirani je pravnik, koji je 2008. završio splitski Pravni fakultet. Iako se to ne navodi u imovinskoj kartici, Malenica je i doktor znanosti. Naime, 2020. je obranio doktorsku disertaciju s naslovom ‘Izvršenje upravno-sudskih odluka u hrvatskom poredbenom pravu’ na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Magistra znanosti i diplomirana ekonomistica s diplomom zagrebačkog ekonomskog fakulteta je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu studirao je i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, koji ima diplomu ekonomista. Uz to, sveučilišni je specijalist jer na Ekonomskom fakultetu ima završen poslijediplomski specijalistički studij ekonomije – Lokalni ekonomski razvoj, s temom ‘Uloga strateškog planiranja u lokalnom razvoju na primjeru Zadarske županije’.

U redove ekonomista ubraja se i ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je kao i ministar Primorac, izvanredni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i to na Katedri za organizaciju i menadžment.

Zagrebački Fakultet prometnih znanosti mjesto je gdje je diplomirala, magistrirala i doktorirala ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Akademsko zvanje doktora tehničkih znanosti stekla je 2009. obranivši doktorsku disertaciju pod naslovom ‘Identifikacija relevantnih kriterija za definiranje mreže intermodalnih terminala’. Brnjac je uz to i redovna profesorica na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti, a predaje i na Sveučilištu Sjever.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić diplomirani je profesor hrvatskog jezika, književnosti i povijesti.

Za ministra zdravstva Vilija Beroša od ranije se zna da je neurokirurg. Diplomirao je 1989. na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, a 1998. položio je specijalistički ispit iz područja neurokirurgije u Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice Sestre milosrdnice. No, unatoč zdravstvenoj karijeri Beroš se nastavio obrazovati, a 2006. doktorirao je na poslijediplomskom doktorskom studiju na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, i to iz područja molekularne biologije.

S nekoliko diploma može se pohvaliti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Na Muzičkoj akademiji Obuljen Koržinek 1992. diplomirala je violinu, a četiri godine kasnije diplomirala je i francuski jezik i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te ima zvanje profesorice francuskog jezika i književnosti. Uz to Obuljen Koržinek je i doktorica društvenih znanosti – 2004. magistirala je politologiju, smjer Komparativna politika na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, a na istom fakultetu 2013. obranila je doktorsku disertaciju na temu ‘Promjene opsega nacionalnih kulturnih politika pod utjecajem međunarodnih integracijskih procesa’.

Iako se već godinama bavi obrazovanjem i znanošću te je niz godina radio ili u Ministarstvu obrazovanja ili u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, ministar Radovan Fuchs po zvanju je doktor toksikologije i farmakologije. Diplomirao je još davne 1978. na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, a 1985. je magistrirao na zagrebačkom PMF-u iz područja biomedicine. Doktorirao je 1988. godine na Biomedicinskom centru Sveučilišta u Uppsali, u Švedskoj, a disertacija koju je obranio bila je iz područja toksikologije i farmakologije. Za vrijeme doktorata tamo je radio i kao znanstveni asistent, piše tportal.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini