svečana sjednica

Plakete Zlatna kuna uručene tvrtkama Hadria d.o.o. iz Novalje, IM-Commerce d.o.o. iz Jezerana i Marincel d.o.o. iz Otočca

| Autor: Marin Smolčić
(Snimio Marin Smolčić)

(Snimio Marin Smolčić)


Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Otočac uručene su Plakete Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkim društvima u Ličko-senjskoj županiji za poslovne rezultate ostvarene u 2022. godini.

Najuspješnija tvrtka je Hadria d.o.o. iz Novalje, dobitnica Plakete Zlatna kuna u kategoriji velikih tvrtki. Nastavlja višegodišnji uzlazni trend poslovanja u djelatnosti kampovi i prostori za kampiranje i pokazuje zavidnu razinu uspješnih rezultata poslovanja te se nalazi na drugom mjestu među top 10 najboljih tvrtki u okviru njihove djelatnosti. Na području Ličko-senjske županije tvrtka posluje s autokampom Straško, a s dva kampa – Krk i Omišalj – posluje u Primorsko-goranskoj županiji. Kamp je prethodnih godina nagrađen brojnim nagradama, a između ostalog i prestižnom ADAC Superplatz nagradom te priznanjem "Turistički cvijet" - Kvaliteta u turizmu za prvo mjesto u kategoriji velikih kampova. Nagradu direktoru tvrtke Grgi Kodriću, uz predsjednika ŽK Otočac Josu Brajkovića, uručila je Ana Stilinović Rukavina, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ličko-senjske županije.

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Tvrtka IM-Commerce d.o.o. iz Jezerana s dugom tradicijom poslovanja u drvnoj industriji dobitnica je Plakete Zlatna kuna u kategoriji srednjih tvrtki. Tvrtka posluje već 30 godina, a bavi se proizvodnjom polu oblica, drvenih podova, drva za građenje, brodskih podova, parene i sušene bukve, ogrjevnog drva, piljene građe i drugih raznih drvenih elemenata. Udovoljavajući zahtjevima tržišta, kao gotove proizvode, ova tvrtka u ponudi ima izradu drvenih kuća, drvenih kućica i drvenih bungalova. Osim svega ovoga tvrtka nudi i uslugu prijevoza trupaca. Nagradu direktoru tvrtke Ivici Holjevcu uručio je Karlo Starčević, Gradonačelnik Grada Gospića.

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Rastuće rezultate poslovanja ostvaruje i tvrtka Marincel d.o.o. iz Otočca, dobitnica Plakete Zlatna kuna u kategoriji malih tvrtki. Poduzeće je 1996. osnovao Tomislav Marincel kao mali obrt za izradu spomenika. Svojim znanjem i dugogodišnjim iskustvom podigao je obrt na najvišu razinu kada govorimo o rezanju, oblikovanju i ugradnji kamena. Sjedište tvrtke kao i proizvodnji pogon opremljen najmodernijim kompjuteriziranim strojevima za rezanje, profiliranje i poliranje kamena nalazi se u Kompolju pokraj Otočca. Nagradu direktoru tvrtke Tomislavu Marincelu uručio je Tino Ostović, predsjednik gradskog vijeća Grada Otočca.

Plaketa Zlatna kuna, tradicionalno godišnje priznanje HGK za uspješnost i izvrsnost poslovanja najboljoj maloj, srednje velikoj i velikoj tvrtki dodjeljuje se na temelju rangiranja pokazatelja poslovanja dobivenih obradom podataka iz godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika i ESG ratinga, ocjene koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njenog pristupa održivosti poslovanja prema okolišu (Environment) i društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance). Ovom prilikom uručena su i priznanja za 30., 25. i 20. obljetnice postojanja i doprinosa razvoju hrvatskoga gospodarstva. razvoju gospodarstva.

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Za 30 godina poslovanja priznanja su uručena tvrtkama: REGATA d.o.o. Otočac, MOST d.o.o. Otočac, IM-COMMERCE d.o.o. Jezerane, USLUGA d.o.o. Gospić, ECO SYSTEM d.o.o. Donji Babin Potok, KUŠANIĆ d.o.o. Brinje, INLEX d. o. o. Senj, VODOVOD d.o.o. Brinje, SLADOVAČA d.o.o. Karlobag, TIM - COMMERCE d.o.o. Otočac, A.M.P. – trgovina i usluge d.o.o. Karlobag, Radoš d.o.o. Otočac, Liming d.o.o. Gospić, Henox d.o.o. Otočac, BAB d.o.o. Otočac, M.I. d.o.o. Gospić, Adela d.o.o. Gospić, Hrvatski radio Otočac d.o.o., Majk d.o.o. Otočac, EUREKA INFO d.o.o. Gospić, MD-electric d.o.o. Gospić,         Tinela d.o.o. Otočac, Baucon d.o.o. Otočac, JEŽ d.o.o. Gospić, DANS - promet d. o. o. Lički Osik, IBP d.o.o. Otočac.

Za 25 godina poslovanja priznanja su uručena tvrtkama: Lika ceste d.o.o. Gospić, Vjetro park Jasenice d. o. o. Udbina, MA-SA d.o.o.Otočac, Dragovoljac d.o.o. Senj, INN d.o.o. Gospić, Iris turist   d.o.o. Senj, Fariss d.o.o. Senj, Kastelo d.o.o. Novalja.

Za 20 godina poslovanja priznanja su uručena tvrtkama: Italikacink d.o.o. Široka Kula, Deratizacija Gospić d.o.o., Aurora travel d.o.o. Novalja, Zaštita Ben d.o.o. Senj.

Uz prezentaciju kreditnih programa HBOR-a za poduzetnike koje je predstavila Frana Lokas-Mudrovčić, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Liku, predsjednik Brajković je dao sažeti pregled stanja u gospodarstvu Ličko-senjske županije u kojoj je 2022. godini bilo je registrirano sveukupno 1065 trgovačkih društava.

-Taj broj je u kontinuiranom porastu zadnjih godina, što, uzimajući u obzir i velik broj novih obrtnika, poljoprivrednih gospodarstava i iznajmljivača u turizmu, govori o povećanju ekonomske aktivnosti u našoj županiji. Samo u zadnjih pet godina taj broj je narastao za 150 tvrtki. Najveći broj tvrtki u Županiji privređuje u području usluga smještaja i hrane, građevinarstva, prerađivačkoj industriji i trgovini. Sve glavne djelatnosti bilježile su rast broja tvrtki u 2022. godini, osim trgovine gdje je taj broj padao. U tih 1065 trgovačkih društava registriranih na području Županije bilo je u 2022. godini zaposleno oko 5600 radnika. To je za oko 500 radnika ili 10 posto više nego u 2021. godini. Najviše je zaposlenih u prerađivačkoj industriji i u usluge smještaja i hrane, sa po 1200 radnika, a zatim slijedi građevinarstvo, trgovina i komunalna društva. Svi su bilježili značajan rast broja zaposlenih, i to čak 20 posto više u odnosu na 2021. godinu. Taj rast kao i u ostatku Republike Hrvatske prate izraženi problemi nedostatka radnika i zapošljavanja strane radne snage. Ukupni prihodi iznosili su 630 milijuna eura, što je rast od čak 57 posto u odnosu na prethodnu, 2021. godinu. Od tih prihoda, čak 96 milijuna eura ostao je kao dobit poslovne godine, zaključio je Brajković.

Najveća dobit zabilježena je u području proizvodnje električnom energijom, i to od čak 61 milijun eura. Veliki skok zabilježen je i u građevinarstvu gdje je dobit porasla 8 puta. Značajan porast dobiti u odnosu na 2021. godinu imali su i prerađivačka industrija, posebice drvoprerada, usluge smještaja i hrane (tu spadaju hoteli/odmarališta/kampovi i restorani i kafići), te cestovni prijevoz. Među značajnijim granama, najveće relativno smanjenje dobiti imao je sektor rudarstva, čak 75%, s 4 milijuna na 1 milijun.

Na kraju, možemo izdvojiti nekoliko glavnih gospodarskih kretanja koja su obilježila 2022. godinu: (1) kontinuiran rast broja tvrtki i broja zaposlenih – skoro u svim djelatnostima; (2) značajan porast dobiti – rashodi su rasli, ali prihodi su rasli još više; (3) pojava novih tvrtki u području proizvodnje električne energije. Tvrtke posluju sve bolje što je i rezultat današnje dodjele plaketa najboljima, na čemu je svim dobitnicima čestitala Ana Stilinović Rukavina, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ličko-senjske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini