PRIPREMA ZA EU IZBORE

Čelnici europskih pučana u Splitu hvale Plenkovića i njegovu Vladu: "To je duh Hrvatske, to je duh HDZ-a"

| Autor: Novi List
(Snimila Ivana Ivanović / Pixsell)

(Snimila Ivana Ivanović / Pixsell)


Vodeći političari Europske pučke stranke, čiji je član i HDZ, ovaj tjedan u Splitu na radnim sastancima dogovaraju strategiju za nadolazeće europske izbore.

Manfred Weber je istaknuo da su prioritet migracije.

“Ti brojevi su previsoki. Država mora odlučivati tko će ući, a ne trgovci ljudima. Moramo biti humani. Mi smo kršćanska stranka i moramo imati uvjerljivi plan kako jačati današnju EU. Divno je biti u Hrvatskoj i ona je savršena zemlja za raspravu. Zahvaljujem hrvatskom premijeru. Hrvatska je dokaz da možemo uvjeriti ljude u proširenje Europe. To je duh Hrvatske, duh HDZ-a u Hrvatskoj. To je za nas motivacija na europskoj razini. Plenković je dobro povezan na europskoj razini i od toga koristi ima Hrvatska”, rekao je Weber, piše N1.

Premijer Andrej Plenković je pozdravio sve i izrazio ponos da je domaćim ovakvom skupu.

“To je znak da imamo podršku naših prijatelja. Nekoliko je ključnih tema, a nama je važno kršćansko naslijeđe Europe. Prvi problem je sigurnost, jedna kriza je pandemija covida, a druga je napad Rusija na Ukrajinu i treća su nezakonite migracije. To pitanje sigurnosti stavlja u samo središte naših politika”, rekao je premijer. Drugo pitanje je konkurentnost europskog gospodarstva. Moramo biti solidarni u vrijeme krize, covid je bio veliki problem, ali EU je pronašla izvrstan odgovor kroz fondove za oporavak. Što se tiče proširenja, mi imamo puno znanja i razumijemo što se događa u susjedstvu i očekujemo izvješće o napretku i ubrzanje reformi za sljedeće faze pregovora. To vrijedi i za Ukrajinu i Moldaviju”, dodao je Plenković.

Ursula von der Leyen je naglasila da se sjeća početka godina kada je u Zagrebu proslavila integraciju u Schengen i eurozonu.

“Hrvatska je priča o europskom uspjehu. U posljednje četiri godine plovili smo kroz brojne krize, mi smo se složili i donijeli najambiciozniji zakonodavni plan od početku Unije. Za 9 mjeseci ćemo imati izbore za Europski parlament i moramo odrediti prioritete. Rat u Ukrajini je pokazao da se Europa mora prilagoditi novim izazovima. Podržavamo Ukrajinu financijski i vojno i riješili smo se ruske nafte i plina, ali ni to nije dovoljno. Moramo se angažirati i poboljšati čiste tehnologije jer to povećava našu neovisnosti i pojačava našu konkurentnost. Jedan od izazva su i migracije, moramo pogledati naš sustav azila. Pozivam zemlje članice da dođu do dogovora”, dodala je von der Leyen, piše N1.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of