Tomislav Sokol

"Kad kupuje med, potrošač mora znati odakle taj med dolazi i kakav je njegov točan udio"

| Autor: Glas Istre
Tomislav Sokol

Tomislav Sokol


Izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a za Mišljenje Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) o Strategiji 'od polja do stola', doc. dr. sc. Tomislav Sokol podnio je amandmane na Direktivu o medu kojima traži jasnija pravila o označavanju meda. Sokol se amandmanima založio za ukidanje zbunjujućih oznaka na pakiranjima mješavine meda i navođenje točnog postotka o udjelu meda na takvim pakiranjima.

'Med je jedan od proizvoda koji se najčešće krivotvori, a Europska unija je zbog velike potražnje prisiljena na uvoz meda. Nedavno istraživanjem Europske komisije pokazalo je da čak 46 % ispitanih uzoraka meda uvezenog u Europsku uniju ne udovoljava kriterijima iz Direktive o medu. To istraživanje utvrdilo je da su medu dodavani nedozvoljeni sastojci kao što su sirupi riže ili šećerne repe. Zato je važno postrožiti pravila o označavanju meda. Potrošač prilikom kupnje mora znati točno iz koje države dolazi med, a ako se radi o mješavini meda, mora znati i o kojem udjelu meda iz koje države se radi. Zato amandmanima tražim uvođenje obveze navođenja točnog postotka udjela meda na pakiranju proizvoda. Dakle, ako pakiranje sadrži mješavinu meda iz različitih država, na pakiranju će uz svaku državu podrijetla morati stajati i podatak o točnom udjelu meda iz svake od država podrijetla. Jedino će tako potrošač moći znati kakav med kupuje jer nije isto sadrži li pakiranje 95 posto meda iz Europske unije ili samo 5 posto, a činjenica je da sada potrošači nemaju informacije o tome. Uz to, amandmanima sam predložio i uvođenje sankcija za one koji se ne budu pridržavali novih pravila. Očekujem da će i drugi kolege zastupnici uložiti amandmane na ovom tragu jer ćemo time ojačati poziciju Europskog parlamenta u pregovorima koje ćemo imati s državama članicama o konačnom tekstu zakona.' - kazao je Sokol.

Podsjetimo, nakon što je Europski parlament izglasao izvješće o Strategiji 'od polja do stola', Europska komisija predložila je nova pravila o označavanju meda, a zastupnici sada amandmanima mogu dodatno poboljšati prijedlog Europske komisije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini