sporno imenovanje

Povjerenstvo: Aktivno radimo na predmetu Banožić i Vojni studij

| Autor: Hina
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa aktivno radi na predmetu ministra obrane Marija Banožića i njegovog imenovanja za sunositelja kolegija na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU), čiji je osnivač MORH, doznaje Hina u Povjerenstvu.

Povjerenstvo ističe da je predmet protiv Banožića otvorilo 27. srpnja te je zatražilo sve potrebne podatke od Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Hrvatskog vojnog učilišta, nakon čega slijedi donošenje obavijesti o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv ministra.

U Povjerenstvu pojašnjavaju da je riječ o novoj fazi koja je zatvorena za javnost, tijekom koje se utvrđuje postoje li osnove za daljnje vođenje postupka i donošenje konačne odluke za slučaj da pretpostavke o sukobu interesa postoje.

Dodaju kako je konačna odluka javna i o njoj se odlučuje na sjednicama povjerenstva.

Prema pisanju medija, Banožića je za sunositelja kolegija na studiju Vojnog vođenja i upravljanja predložio zapovjednik HVU-a, nekoliko mjeseci nakon što je postao ministar obrane, a potvrdio ga je tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras,

Riječ je o kolegiju Ekonomija obrane, čiji je izvođač Fakultet organizacije i informatike u Zagrebu (FOI), a radi se o kolegiju na preddiplomskom studiju Vojno vođenje i upravljanje na zagrebačkom Sveučilištu.

Banožić je po pisanju medija sunositelj kolegija Ekonomija obrane od siječnja 2021. te predaje na vukovarskom Veleučilištu ''Lavoslav Ružička''. Podsjećaju i kako se nedavno pojavila informacija da je ministar platio Ekonomskom fakultetu u Osijeku 929 eura kako bi došao do zvanja izvanrednog profesora, ali da je Banožić u kolovozu povukao zahtjev za izbor u naslov izvanrednog profesora.

MORH: Banožić nije ostvario korist

U Ministarstvu obrane (MORH) potvrđuju da je Banožić 2021. postao sunositelj na preddiplomskom studiju Vojno vođenje i upravljanje na kolegiju Ekonomija obrane Sveučilišta u Zagrebu, ali naglašavaju da ministar nikada nije zatražio ni primao novčanu naknadu kao sunositelj kolegija.

''S obzirom na to da je riječ o predmetu čiji je cilj, između ostalog, prepoznati važnost nacionalne sigurnosti i njezin utjecaj na ekonomski sustav jedne države, Banožić kao doktor ekonomskih znanosti i aktualni ministar obrane, posjeduje kompetencije, znanja i iskustvo za održavanje predavanja budućim časnicima Hrvatske vojske'', ističe MORH.

U MORH-u dodaju da je Banožić odlukom matičnog odbora za polje ekonomije iz 2015. izabran u znanstvenog suradnika, a nakon toga i u znanstveno nastavno zvanje docenta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a u skladu s uvjetima za izbor u znanstvena znanja.

Nadodaju i da se Banožić, u sklopu kolegija Ekonomija obrane, susreo u ožujku s kadetima polaznicima studija Vojno vođenje i upravljanje te im predstavio daljnje planove razvoja Hrvatske vojske koje uključuju obrambeni proračun i izdvajanja za obranu.

U Ministarstvu naglašavaju i da Banožić kao sunositelj na predmetnom kolegiju nije ostvario korist u profesionalnom razvoju u akademskoj zajednici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater