prerada vune

Pelete Wooly osvajaju tržište, Otočac i Lika postali važan subjekt za ekološku proizvodnju organskog gnojiva

| Autor: Marin Smolčić
(Snimio Marin Smolčić)

(Snimio Marin Smolčić)


Od kada je početkom ljeta u Otočcu otvoren prvi pogon za preradu sirove ovčje vune u organsko gnojivo u Hrvatskoj, tvornica "Eko Lika Greennovation" ne prestaje s radom. Potvrdila nam je to u razgovoru Dragica Jerkov, vlasnica tvrtke Fema d.o.o. u čijem sklopu djeluje nova tvornica. U pogonu će se u početku moći preraditi oko 120 tona sirove vuna godišnje i to od ovaca pasmine lička pramenka, a plan je proširiti pogon strojevima koji će moći obrađivati vunu svih šest pasmina ovaca koje se uzgajaju u Hrvatskoj. Dragica Jerkov je stalno na putu, na izložbama i sajmovima gda promovira ovaj tehnološki hit kada se od sirove vune stvaraju ekološke pelete "Woole", dokazano vrlo hranjivo gnojivo visoke kvalitete.

-Evo sada sam na sajmu u   Karlovcu, prije nekoliko dana sam se vratila sa sajma u Beogradu. Ne prođe niti tjedan da nisam na nekom sajmu ili izložbi inovacija gdje promoviram naše proizvode. Mnogi se pomalo čude na koji način se od karcenogene sirove ovčje vune dobiva vrhunsko organsko gnojivo. Na sljedećoj izložbi „Jesen u Lici“ nastupit ćemo na štandu tvrtke JPS jer jednostavno nemamo dovoljno vremena za samostalan nastup.

Nedavno je krenuo naš web-shop i rezultati su sjajni. Popularnost naših peleta raste svakim danom i intenzivno se povećava broj ljudi koji su s njihovom uporabom dobili sjajne rezultate. Oprostite, zovu me iz tvornice, prekida razgovor ove poslovna žena.

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Gnojivo iz Otočca po EU standardima

Obitelj Jerkov otvorila je u Otočcu prvu hrvatsku Tvornicu organskog gnojiva od sirove ovčje vune. "Eko Lika Greennovation" je investicija vrijedna je oko 400 tisuća eura, a od Ministarstva poljoprivrede dobili su certifikat po kojemu njihov proizvod zadovoljava sve EU propise za organska gnojiva. Gnojivo se na tržište plasira pod imenom Woolee, kako smo čuli njegova popularnost svakodnevno raste i od nedavno je stekla zavidne pohvale i kritike izvan hrvatskih granica.

Kako nam je rekla Dragica Jerkov ova će tvornica još neko vrijeme raditi samo s vunom otkupljivanom od ličkih ovčara, a plan je proširiti proizvodnju o otkup na područje Zadra i Slavonije. Širenje otkupa ovčje vune ovisit će i o istraživanjima kvalitete vune drugih pasmina ovaca jer je udio dušika u vuni ličke pramenke od rekordnih 12 do 12,5 posto, a čini se da druge pasmine u tom postotku bitno zaostaju. Važan podatak u ovoj priči jest činjenica da se u Hrvatskoj na godinu ostriže i odbaci u prirodu oko 1.300 tona vune, od čega u Ličko senjskoj i Zadarskoj županiji oko 440 tona.

(Snimio Marin Smolčić)(Snimio Marin Smolčić)

Najveći sadržaj dušika jamstvo je vrhunske kvalitete gnojiva

Wooly peleti od ovčje vune su se tijekom istraživanja pokazali znatno kvalitetniji od stajskog i umjetnog gnojiva. U odnosu na tradicionalno eko stajsko gnojivo s oko 5 posto dušika, udjel dušika u gnojivu od sirove ovčje vune iznosi 9,5 do 12,5 posto te ima 5 posto kalija. Peleti Woolee hrane biljku po tri mjeseca, a nakon toga kao prašina podižu volumen zemlje i time vrši prorodno prozračovanje tla, pa se ono lakše obogaćuje kisikom. Lički peleti su hidroskopični i uz njihovu primjenu za uzgoj biljaka treba oko 20 posto manje navodnjavanja. U otočkom pogonu trenutno radi 12 radnika, uz planirano povećanje ukoliko se peleti Wooly narednoga proljeća budu još intenzivnije tražili na tržištu.

Ono što je neprocijenjivo u ovoj priči jest podatak po kojem su Ličani godinama ostriženu ovčju vunu zakopavali ili odbacivali u prirodu. Od ljetos je i takvoj praksi došao kraj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum