eutanazija svinja

"Afrička kuga jako je opasna jer se može prenijeti putem kukaca, dodira, ljudi..."

| Autor: Glas Istre
(Snimio Ivica Galovic/Pixsell)

(Snimio Ivica Galovic/Pixsell)


Svinjogojci i dalje ne odustaju od smjene ministrice poljoprivrede zbog širenja zaraze te aljkave eutanazije i poteza institucija. Predsjednik Veterinarske komore, Ivan Zemljak za RTL Danas rekao je da se eutanazija odvija po pravilima struke, na dva načina.

"Jedan je eutanazija na dvorištima vlasnika od timova veterinara, tehničara i nadležnog veterinarskog inspektora. Drugi način je da se svinje eutanaziraju u ovlaštenim klaonicama koje je odabralo Ministarstvo poljoprivrede", kazao je.

Tvrdi da nije istina da je jedan svinjogojac sam dobio pištolj da ubije svinju. "Svinjogojac je sam odlučio pomoći timovima u eutanaziji svinja. Nakon toga se priča promijenila, ali nitko ne daje svinjogojcima da sami obavljaju mjere na dvorištima", rekao je.

Dezinfekcija se provodi u skladu s pravilima. Ona se provodi cijelo vrijeme od strane ovlaštenih organizacija za vrijeme eutanazije, dezinficiraju se eutanazirane životinje i prostori, a nakon što su životinje odvezene, napravi se završna dezinfekcija svih prostora i štala.

"Afrička kuga je izuzetno opasna, no ako se provode te biosigurnosne mjere, dezinfekcija i pazi se na to mjesto, ne postoji mogućnost da se ona raznese u okoliš. Jako je opasna jer se može prenijeti putem kukaca, dodira, ljudi pa apeliramo na ljude da smanje kretanje između dvorišta i što više paze na biosigurnost u svojim uzgojima svinja", dodao je.

Rekao je da nema dovoljno veterinara za takvu situaciju. "Već duže vrijeme govorimo da nema ovlaštenih veterinara na svim mjestima u Hrvatskoj. Zato su sad oformljeni veterinarski timovi iz cijele Hrvatske, dolaze iz Dalmacije, Imotskog, Sinja, Zadra, iz Međimurja, Istre, da pomognu kolegama u Vukovarsko-srijemskoj županiji suzbijati ovu opasnu zaraznu bolest".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter