mišljenje stručnjaka

Evo što bi se dogodilo s HAC-om da sad uvede vinjete

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Hrvoje Jelavic/Pixsell)

Ilustracija (Snimio Hrvoje Jelavic/Pixsell)


Hrvatska bi za otprilike dvije-tri godine trebala dobiti novi sustav naplate cestarine. Odluka o novom načinu naplate donesena je još prije pet godina, a u javnosti je posljednjih nekoliko tjedana ponovo krenulo zagovaranje uvođenje vinjeta kao najboljeg sustava naplate, dok se novi sustav opisuje kao loš i preskup.

U Hrvatskoj se cestarina naplaćuje po prijeđenom kilometru, a tako će ostati i s novim sustavom. Cestarina će se naplaćivati očitavanjem tablica ili preko ENC uređaja.

Novi sustav omogućit će upraviteljima autocesta uvođenje mnogobrojnih modela naplate cestarine – različite cijene tijekom dana, po danima u tjednu ili tijekom različitih godišnjih doba – te će se i na taj način pokušati privući vozače na autoceste.

Profesor Marko Ševrović s Prometnog fakulteta u Zagrebu tvrdi kako je Hrvatska naplatu cestarina putem vinjeta trebala uvesti prije 15 godina i kako bi to sigurno rezultiralo većim prometom autocestama, većim gospodarskim razvojem područja uz autoceste te bi u konačnici dovelo do rasta BDP-a.

"No, danas, kad je došlo do tehnološkog razvoja, uvođenja 5G mreže i razvoja plaćanja pomoću aplikacija, vinjete su stvar prošlosti. Uvođenjem vinjeta Hrvatska bi u ljetnim mjesecima na autoceste dovela još veći broj automobila, napravila bi se dodatna zagušenja u obalnim gradovima jer bi se strance poticalo da za relativno malo novca koriste naše prometnice", smatra.

Prema dostupnim informacijama, simulacije pokazuju da bi u slučaju da se u Hrvatskoj uvede isti model naplate cestarine kao u Austriji ili Sloveniji, HAC imao manji godišnji prihod od oko 150 milijuna eura, što bi se odrazilo na kvalitetu održavanja prometnica, ali i na uredno otplaćivanje kredita, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum