ZAGREB

Održana terenska vježba pripreme za speleospašavanje u međunarodnim misijama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Terenska vježba "Jamski sustav Crnopac 2023." s ciljem pripreme sudjelovanja modula za speleospašavanje u međunarodnim misijama, održana je od 26. lipnja do 2. srpnja na području Velebita, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.   

Jamski sustav Crnopac je odabran zbog zahtjevnog terena koji je poslužio kao idealan "poligon" za vježbanje raznih kompleksnih tehnika spašavanja iz područja speleospašavanja

 Na vježbi je sudjelovalo više od stotinu sudionika, uključujući predstavnike organizatora, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Ravnateljstva civilne zaštite, speleospasilačke službe iz Slovenije, Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Srbije.
Vježba je održana radi uvježbavanja i podizanja razine osposobljenosti modula za sudjelovanje u međunarodnim misijama, osposobljavanja logističke potpore za ostvarivanje samodostatnosti, provjere kontinuiranog operativnog djelovanja u speleološkim objektima i CaveSAR uvjetima te implementacije naučenih lekcija u standardni operativni postupak.

 Bila je to i prilika za razmjenu iskustva s modulom za speleospašavanje iz Slovenije, Poljske i Španjolske..
Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite su bili uključeni i kao logistička potpora vježbi te kao dio upravljačke skupine vježbe.
Terenska vježba "Jamski sustav Crnopac 2023." je nastavak osposobljavanja Modula za speleospašavanje Republike Hrvatske, a HGSS je u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite započeo certifikaciju modula za speleospašavanje unutar Mehanizma unije za civilnu zaštitu, kažu u Ravnateljstvu civilne zaštite.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom