ZAGREB

Zdravstvena kampanja "Živjeti s covidom"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Unatoč kraju pandemije čak 22 posto svjetske populacije, zbog kroničnih bolesti i drugih visokorizičnih stanja i dalje je pod povećanim rizikom od težeg kliničkog tijeka bolesti covid-19 te su stoga hrvatski stručnjaci u utorak predstavili javno-zdravstvenu kampanju “Živjeti s covidom".

Kampanja skreće pozornost na izloženost i ugroženost rizičnih skupina, a ujedno educira javnost o čimbenicima rizika, poznavanju rizičnih skupina i mjerama koje je potrebno poduzeti, kako bi se smanjili teži ishodi bolesti.

Virus, upozoravaju stručnjaci, nije nestao. U visokorizične skupine spadaju osobe starije od 60 godina te osobe s kroničnim bolestima i imunološkim poremećajima, zbog čega su izloženije težim posljedicama.

Procjenjuje se da je gotovo 22 posto svjetske populacije među skupinama s povećanim rizikom od progresije bolesti covid-19 u teški oblik, što također predstavlja i značajan udio stanovništva u Hrvatskoj.

"Društvo je odlučilo da je vrijeme za život s bolešću, da se covid-19 tretira kao virusna prehlada i gripa i da to više nije društveno ugrožavajuća bolest. No, ne treba zaboraviti na vrlo ranjivu manjinu u društvu, za njih covid-19 i dalje može biti ugrožavajuća bolest”, rekao je Josip Begovac, član Upravnog odbora Hrvatskog društva za infektivne bolesti Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ).

Stručnjaci tvrde kako mnogi nisu ni svjesni da spadaju u rizičnu skupinu, pa je potrebna šira edukacija. Oboljeli trebaju razgovarati sa svojim osobnim liječnicima i provjeriti imaju li neki od čimbenika rizika za napredovanje bolesti u teži oblik covid-19.

Osnovna poruka kampanje u organizaciji Hrvatskog društva za infektivne bolesti HLZ-a, Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, Hrvatskog društva obiteljskih doktora, Društva nastavnika opće-obiteljske medicine i Pfizera je da covid-19 ne bira te da se mora naučiti živjeti s virusom. Ističu kako je važno da rizični pacijenti znaju kako se pravodobnim testiranjem i ranom dijagnostikom mogu spriječiti teški oblici bolesti i hospitalizacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini