SPLIT

Projekt Resistance okupio u Splitu strane i domaće stručnjake

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Završna konferencija projekta Resistance vrijedna više od 599 tisuća eura okupila je u Splitu brojne stručnjake iz područja pomorskog prostornog planiranja, predstavnike ekoloških udruga te lokalne, regionalne i nacionalne vlasti Italije i Hrvatske.

Cilj projekta je razmjena stečenih znanja i iskustava o moru, kao i obalnom i riječnom okolišu.

"Kako bi se osigurala održivost potrebno je uspostaviti sustav pametnog upravljanja obalnim područjem koji će pomoći pomorskom prostornom planiranju", rekla je Andrea Russo iz Udruge Zdravi grad.

Naglasila je da je projekt rezultirao razvojem integriranih metodologija i alata za praćenje mora koji su od velike važnosti za pomorsko prostorno planiranje te da je suradnja potaknula sinergiju među uključenim projektima i dionicima.

Uz to, dodala je, promicanjem i provedbom različitih aktivnosti projekt je podigao ekološku svijest kreatora politika, lokalnih i regionalnih zajednica, nevladinih udruga i šire javnosti, doprinoseći nastojanju za održivim razvojem obale. 

Voditeljica projekta Andrijana Dedić istaknula da je taj projekt usmjeren na ekološki održivo očuvanje obale i zaštitu mora.

Izdvojila je pritom tri primjera najbolje prakse od kojih su prvi lučice Strožanac i Spinut u kojima su ugrađeni kemijsko-fizikalni pročišćivači otpadnih voda te ugrađena je i oborinska odvodnja za pročišćavanje kišnice.

"Druga dobra praksa je projekt koji se provodio u Nacionalnom parku Kornati, gdje je u pet pristaništa postavljeno više od 50 ekološki održivih sidrišta čime se sprječava ilegalno sidrenje.

Treće mjesto zauzeli su Talijani koji su razvili mobilnu aplikaciju za sprječavanje gomilanja otpada u koju 20 ribarskih brodica s obje strane Jadrana unose podatke o pronađenom otpadu.

U sklopu konferencije održava se i radionica MSP kao alat za racionalno korištenje morskog prostora, te su predstavljeni klasteri projekta, Create i Hatch. 

Projekt završava 30. lipnja, organizirala ga je Udruga Zdravi grad, a nositelj je općina Podstrana, dok su partneri Nacionalni park Kornati, Splitsko-dalmatinska županija, ustanova More i krš, te talijanska sveučiliišta i druge ustanove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini