ZAGREB

Zaklada Solidarna pokrenula donatorsku kampanju za stipendije učenicima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zaklada Solidarna u subotu je predstavila kampanju ''Desa i Jerko Baković“ za prikupljanje novca za stipendije djeci slabijeg imovinskog stanja koja će trajati od 3. do 24. lipnja u kojoj će svaki donirani euro biti udvostručen do iznosa od 40.000 eura koje daje anonimni donator.

Od sljedeće školske godine 2023./2024 kroz Fond želimo stipendirati 30 učenika ili učenica, istaknuo je upravitelj Zaklade Solidarna Ivan Blažević.

Dodao je i kako cilj stipendije ''Solidarno s ciljem'' pružiti podršku učenicima u ostvarivanju njihovih potencijala jer njihove obitelji to same ne bi mogle.

''Zahvaljujući velikodušnom donatoru, koji želi ostati anoniman, za svaki uplaćeni iznos stići će identičan, i tako sve do 40.000 eura koje je namijenio Fondu'', kazao je Blažević

Predsjednica Zakladne uprave, jedna od osnivačica Solidarne Sanja Sarnavka istaknula da je podrška Fonda Desa & Jerko Baković višegodišnja, prilagođena svakom djetetu i njegovim potrebama.

Mjesečnim stipendijama poštuju se različite potrebe djece - od kupnje udžbenika i pribora, troškova učeničkog doma, preko izvannastavnih aktivnosti, izleta do troškova medicinskih pomagala i psihološke podrške.

Dodala je i kako kandidate za stipendiranje prijavljuju škole, centri za socijalnu skrb, lokalne udruge, domovi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, učenički domovi te postojeći korisnici fondova Zaklade Solidarna, rukovodeći se indeksom razvijenosti županija.

U fokusu su najnerazvijenija područja – većinom sela i općine na Kordunu, Baniji te na rubnim područjima Like i Gorskog kotara, istaknuto je na predstavljanju.

Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja (IDIZ) i član Zakladne uprave Solidarne Boris Jokić istaknuo je važnost postojanja programa za stipendiranje osnovnoškolaca i srednjoškolaca kao i stipendija koje ne podržavaju isključivo izvrsnost, već su usmjerene na svako dijete i njegov individualni rast i razvoj.

Lica kampanje su stipendisti Fonda - Severina Lajtman i Siniša Matijević, a u predstavljenim videospotovima njima su se priključili pjevačica Severina Vučković i grafički dizajner te karikaturist Siniša Mareković.

Fond Desa i Jerko Baković pokrenut je u veljači 2018. zahvaljujući donaciji Dese Baković koja je Solidarnoj donirala 600.000 kuna za pokretanje programa podrške školovanju siromašne djece.

Fond pruža financijsku, materijalnu i stručnu podršku školovanju siromašne djece i mladih koja su izložena materijalnoj deprivaciji, riziku socijalnog isključivanja i diskriminacije, a pritom u svojoj okolini možda nemaju adekvatnu podršku za razvoj samopouzdanja i vještina potrebnih za uspješno školovanje.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater