KARLOVAC

Izrađena studija razvoja biciklističke infrastrukture u Karlovcu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu Svjetskog dana bicikla koji se obilježava u subotu, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Karlovca Dario Greb rekao je kako je zagrebački Prometni fakultet izradio studiju razvoja karlovačke biciklističke infrastrukture koja će uskoro biti predstavljena.

Greb je u petak Hini rekao da će se njezini ciljevi ostvarivati sukladno mogućnostima, počevši od jednostavnih zahvata za koje ne trebaju dozvole. Karlovac je poznat kao mjesto u kojemu se u velikoj mjeri koriste bicikli, a Greb je pojasnio kako studija obuhvaća unapređenje postojeće infrastrukture i novu.

Studija je naručena nakon što je Gradsko vijeće Karlovca prihvatilo amandman na prijedlog proračuna za prošlu godinu oporbenog Možemo!.

HDZ-ov gradonačelnik Damir Mandić je to ocijenio logičnim jer se u biciklističku infrastrukturu stalno ulaže. Koordinator Možemo! za Karlovac i gradski vijećnik Dobriša Adamec je rekao kako očekuje biciklističke magistrale koje će spajati krajnje dijelove grada i posebna parkirališta za bicikle, a Mandić i Greb su potvrdili da se to i predviđa.

Predsjednik Sportsko-rekreacijskog kluba "Pedala laganini" Vladimir Latković je ocijenio biciklističke staze u Karlovcu zadovoljavajućima, ali je rekao da nedostaje ona koja bi spajala Karlovac i Dugu Resu. Gradonačelnik i pročelnik su istaknuli problem s državnim cestama, a upravo je prometnica koja spaja ta dva grada u toj kategoriji. "Teže je napraviti staze kad državne ceste ulaze u trase, a kroz Karlovac prolaze tri i one su namijenjene prvenstveno motornom prometu", rekao je Mandić.

Direktor Turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak se pohvalio da je toj organizaciji Sindikat biciklista nedavno dodijelio certifikat "Poslodavac prijatelj bicikliranja" i naveo da djelatnici stalno koriste taj oblik prijevoza. Dodao je i da u Karlovačkoj županiji ima više od dvije tisuće kilometara biciklističkih staza.

Karlovčanin koji živi i radi devet godina u Engleskoj Viktor Volarić-Horvat biciklira iz Londona u rodni grad i planira stići u nedjelju. Objasnio je da se odlučio na takav put radi odmora od vreve metropole te upoznavanja europske prirode i sela. "Htio bih usporediti karlovačku biciklističku infrastrukturu s onom u ostatku Europe. Veselim se istraživanju", rekao je Volarić-Horvat.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini