ZAGREB

Obilježen dan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) obilježen je izlaganjem Lectio magistralis, koje je u četvrtak u prostorijama HKS-a održao glavni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech.

Kardinal Grech je u promišljanju o suglasnosti, odnosno strukturnom elementu demokratske države i sinodalne Crkve istaknuo kako je suglasnost temeljni element života svakoga društva.

Ocijenio je da je u demokratskoj zajednici jedan od najdelikatnijih i najosjetljivijih čvorova svakoga društva stupanj kojim njegovi građani sudjeluju u političkoj vlasti. Na taj je način zrelost društva, smatra, moguće mjeriti njegovim poštovanjem suglasnosti, upravo zato što će to poštovanje utjecati na pojedinca, zajamčena u njegovoj slobodi misli i govora te na svakoga u njegovu svojstvu naroda i nacije čak i prije nego stvori državu.

Naglasio je kako se u suvremenim demokracijama oblik vlasti temelji na načelu suverenosti naroda, koji priznaje sudjelovanje građanina u političkoj vlasti kroz njihove predstavnike. Predstavnici su pozvani da jamče vršenje triju vlasti države - zakonodavne, izvršne i sudbene, rekao je dodavši kako suglasnost ulazi u ovaj sustav kao povlašteni instrument kojim građani i referendumom podupiru ili odbacuju odluku koju donose njihovi predstavnici.

Istaknuo je kako zbog postojanja i "četvrte vlasti" - medijske, nije nemoguće suglasnost reducirati na čisto političku dimenziju te dodao kako je umjesto toga suglasnost sad obilježje zasnovano na virtualnoj hiperpovezanosti. Ocijenio je kako se čini da u ovom trenutku sve veća suglasnost javnoga mnijenja daje prednost individualnoj slobodi i poštivanju osobnih uvjerenja nad etičkim ili znanstvenim razlozima.

U pitanjima vezanim uz život, naglasio je, naše shvaćanje suglasnosti može ponovno otkriti svoj odnos prema razlikovanju. Istaknuo kako suglasnost koju Crkva predlaže nije usporediva s onom demokratskih država. Ono što jamči postojanost Crkve u vjernosti pologu vjere nije ljudska suglasnost koja je rezultat mehanizama javnoga mnijenja, nego uvijek i samo djelovanje Duha Svetoga, rekao je i dodao kako je sinodalna Crkva ona u kojoj jedna drugoga sluša, a svi slušaju Duha Svetoga.

Naglasio je kako je sinoda proces slušanja u kojemu načelo podjednakoga dostojanstva krštenih dovodi do procesa odlučivanja. Tamo gdje ima podjela, interesnih skupina, traženja osobne koristi ili lobija prevladava pristrana logika, rekao je i dodao kako s tim i Crkva suočava.

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša podsjetio je na papine riječi kako je sveučilište hram u kojem je znanje pozvano osloboditi se uskih okvira kako bi postalo kultura koja jest kultivacija čovjeka i njegovih temeljnih odnosa s transcedentnim društvom, s poviješću, sa stvorenim čovjekom.

Naglasio je kako nam je upravo takav stav potreban u hrvatskom društvu i u Crkvi u oblikovanju kojega nezamjenjivo mjesto ima akademska zajednica, napose sveučilišta kojih je i HKS važan dio.

Oblikovanje našega društva koje se stvara u prijelazu iz komunizma u konzumerizam nosi sa sobom mnoštvo rizika, rekao je i dodao kako je ono što oba 'izma' imaju zajedničko važna ideja slobode.

U prisilnoj slobodi komunizma, ograničenoj izvana, netko je drugi odlučivao, napomenuo je i dodao da je liberitanski i hedonistički konzumerizam vanjska sloboda koja nas čini robovima potrošnje i stvari.

Umjesto toga Isus nudi izlaz govoreći da je istina ono što oslobađa čovjeka od njegovih ovisnosti  i zatvorenosti, rekao je dodavši kako je znanje ključ za pristup ovoj istini ne odvajajući se od relacijske, ponizne i otvorene ljubavi.

Rektor HKS Željko Tanjić istaknuo je kako je nužna potreba da se odgojno-obrazovni procesi razvijaju kao vjernost jer bez odgoja za opće ljudske, a istodobno i za druge kršćanske vrijednosti izgradnja pravednijega društva i ostvarenje zajedničkih ciljeva postat će nemoguća.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uputio je čestitku HKS-u u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te podsjetio na potporu Vlade u finaciranju sveučilišta i sredstvima za obnovu infrastrukture. Vlada će i dalje aktivno podupirati razvoj HKS-a poručio je Božinović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini