ZAGREB

Ispred katedrale svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata i procesija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Euharistijskim slavljem koje je u srijedu, na dan Grada Zagreba, predvodio generalni tajnik Biskupske sinode, kardinal Mario Grech, obilježena je svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba.  

Svetu misu na trgu ispred zagrebačke katedrale vodio je kardinal Mario Grech koji je pred okupljenim vjernicima istaknuo da u liku Blažene Djevice Marije vidimo sliku Crkve.

''U Mariji razmatramo ‘misionarsku’ Crkvu koja se ne zatvara nego polazi na put da bi dosegnula periferije svijeta i svima donijela Isusa Krista. Marija nas poučava pobijediti ‘kušnju nepokretnosti’ o kojoj je Sveti Otac govorio u svome nagovoru prigodom otvaranja sinodskoga hoda“, rekao je Grech.

Kardinal Grech u više se navrata pozivao na riječi pape Franje te je također naglasio da Crkva nije trgovina, humanitarna agencija ili nevladina organizacija. Zadatak Crkve je, navodi Grech, nositi Kristovo evanđelje jer ukoliko to ne bi činila, bila bi mrtva.

Sliku današnje Crkve kardinal je opisao i kroz susret Marije i Elizabeta iz Evanđelja po Luki.

''To je Crkva Drugoga vatikanskog koncila koja se ne boji susresti suvremeni svijet obilježen strahovima i tjeskobama, radostima i trpljenjima. Sveti Otac je, dalje tumačeći taj odlomak, rekao da je sve radost, ali mi kršćani nismo baš naviknuti govoriti o radosti i veselju te da vjeruje da nam se više sviđaju jadikovke“, kazao je 

Vjernike ispred katedrale pozdravio je i zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša.

„Kao brižna Majka, Marija nas neprestano potiče da svojim kršćanskim životom budemo nositelji utjehe i nade, navjestitelji istine i branitelji pravde, da se zauzimamo za slabe i malene“, rekao je nadbiskup koji je tom prigodom pozdravio svog prethodnika kardinala Josipa Bozanića i apostolskog nuncija u Hrvatskoj mons. Giorgia Linguia.

Nakon svečanog misnog slavlja uslijedila je hodočasnička procesija vjernika sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata - Bakačevom ulicom, Trgom bana Jelačića, Radićevom ulicom do Kamenitih vrata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum