ZAGREB

HBK: Biskupi nesluženjem misa štite život u svim njegovim fazama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić u srijedu je vjernicima čestitao nadolazeći Uskrs, ističući kako odluka biskupa da zbog pandemije ne služe mise u crkvama proizlazi iz osjećaja suodgovornosti kojim štite život u svim njegovim fazama.

 Ancić je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zašite napomenuo kako sutra navečer započinje Sveto trodnevlje, najsvečaniji i najsvetiji dio liturgijske godine kada se spominjemo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista.

 "Ove godine svjesni smo, zbog svima znanih razloga, proslava se odvija u bitno izmijenjenim okolnostima", poručio je.

 Za odluku o otkazivanju svih misa, podjela sakramenata i većine stvari koje se odnose na crkveni život rekao je kako je jedna od najtežih odluka hrvatskih biskupa, "proizašla iz osjećaja suodgovornosti za život vjernika i svih građana te poštujući kompetencije i ovlasti stručnjaka i građanskih vlasti".

Krist nam je rekao kako je došao da imamo život 

 To je, naglasio je Ancić, učinjeno zato što moramo brinuti jedni za druge. "I sam Krist nam je rekao da je on došao da život imaju, da ga u izobilju imaju. Mi na ovaj način želimo štiti život u svim njegovim fazama", rekao je.

 Podsjetio je da su hrvatski biskupi jučer uputili zajedničku uskrsnu poruku vjernicima, u kojoj su izrazili molitvenu blizinu, zahvalnost i odali priznanje onima koji svojim svjedočenjem svjedoče istinsku ljubav prema čovjeku. 

 Spomenuli su, kaže, i sve koji ovih dana stoje na prvoj crti borbe protiv virusa - liječnike, medicinske sestre, državne dužnosnike, policajce, medijske djelatnike, vatrogasce, trgovce, volontere, vojnike. Izrazili su zahvalnost onima koji su pokazali spremnost izložiti život i zdravlje u obrani od ovog opasnog virusa, ali i nedavnog razornog potresa.

Sućut obiteljima koje su zbog virusa izgubili najbliže

 Ancić je izrazio sućut i blizinu svim obiteljima koje su uslijed epidemije izgubile svoje najdraže. "Svima vama koji nas pratite i gledate čestitam vam i želim sretan i blagoslovljen Uskrs", poručio je vjernicima.

 Obraćanje je zaključio citiravši dio iz Poslanice Rimljanima apostola Pavla: "Ovih dana da svi skupa budemo postojani u molitvi, u ovoj nevolji koja nas je snašla budimo strpljivi, a u nadi da će nas ova kušnja proći i sigurno će proći i što prije mine, da u tome ne budemo tjeskobni nego radosni i da više budemo ljudi jedni drugima", kazao je.

 Židovskim vjernicima čestitao je blagdan Pesaha koji danas započinje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter