savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Tea Rubeša: "Važno je da nas se prepozna kao podršku i pomoć osobama s invaliditetom i roditeljima djece s poteškoćama u razvoju"

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Tea Rubeša (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Tea Rubeša (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Rijeci, na čijem je čelu savjetnica Tea Rubeša nadležan je za Istarsku, Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i Karlovačku županiju u kojima živi ukupno 80.000 osoba s invaliditetom.

Proteklog ponedjeljka Rubeša je gostovala u Puli na okruglom stolu u Dnevnom boravku Rojca organiziranom u povodu završnice trogodišnje provedbe programa pod nazivom ''Integracijom do socijalne uključenosti oboljelih od mišićne distrofije'' - Društva distrofičara Istre te smo iskoristili ovu priliku za bolje upoznavanje s radom Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

- Pretpostavljam da ste Vi prva adresa kojoj se, ukoliko imaju nekakav problem, obraćaju osobe s invaliditetom. Koji je najčešći razlog da Vam se požale i potraže Vašu pomoć?

- Pritužbe koje zaprimamo u najvećem broju, a ne bih rekla da se na području ureda u Rijeci razlikuju u odnosu na ostale, najčešće su iz područja sustava socijalne skrbi, zdravstva, rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Također i iz područja obrazovanja; upisa djece s poteškoćama u razvoju u predškolske ustanove, ili primjerice odgovarajuće individualizacije i posebnih programa koji su im potrebni u školama. Područje djelatnosti je veoma različito, kao i razlozi zbog kojih nam se obraćaju, a ova bi bila nekako najbrojnija.

- Možemo li kroz konkretne primjere pokušati detaljnije saznati o kakvim se situacijama radi?

- Primjerice, potrebna im je pomoć pri upisu djeteta s poteškoćama u razvoju u predškolsku ustanovu na području određenog grada, za dijete za koje je potrebno da mu vrtić osigura odgovarajuću razvojnu prilagodbu putem asistenata, odnosno pomagača za djecu s razvojnim poteškoćama.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom