KARLOVAC

Banožić: Najznačajnija vrijednost pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske (HKoV), ministar obrane Mario Banožić poručio je na svečanosti u Karlovcu da pored golemih iskoraka u opremanju vojske najznačajnija njihova vrijednost ostaju pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske.

Pripadnicima HKoV-a njihov dan i 32. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske čestitao je Banožić na svečanosti u vojarni stožernog generala Petra Stipetića, gdje su vojnicima i časnicima uručena promaknuća, pohvale i nagrade.

Banožić je pritom najavio realizaciju najznačajnijih projekata opremanja i modernizacije HKoV-a sa 67 oklopnih vozila pješaštva Bradley, dodatnih trideset borbenih oklopnih vozila Patria, te opremanjem oklopnih borbenih vozila protuoklopnim vođenim sustavima SPIKE i TOW.

Dodao je da je uspješno završen i projekt servisa, modifikacije i prilagodbe samohodnih haubica 155 mm PzH 2000.

"Ova Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem u fokus je stavila snaženje Hrvatske vojske i to u svim segmentima i u sve tri grane”, rekao je Banožić, koji je kao najznačajniju vrijednost istaknuo vojnike, dočasnike i časnike.

“Agresija Rusije na Ukrajinu upozorila nas je da se treba raditi na Hrvatskoj vojsci, da se vojska nikada ne treba promatrati kao na trošak”, ustvrdio je Banožić.

Istaknuo je da je u povodu 32. obljetnice Hrvatske vojske najviše promaknutih, pohvaljenih i nagrađenih pripadnika, njih čak 2300 iz svih grana Hrvatske vojske.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Siniša Jurković prisjetio se poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja i početaka ustrojavanja HV-a, te istaknuo da je Hrvatska vojska danas moderna i respektabilna vojska, ponosna članica NATO saveza.  

Jurković je rekao da su sve aktivnosti vojske usmjerene na promjene koncepta spremnosti i obrane kroz projekte opremanja i modernizacije, što se, dodao je vidi i na proračunu”, no istaknuo je značaj ulaganja u čovjeka.

“Vidi se to i kroz ulaganja u čovjeka, njegove uvjete života i rada", rekao je, dodavši da samo motiviran, obučen i opremljen vojnik može izvršiti sve svoje zadaće.

Zapovjednik HKoV general pukovnik Boris Šerić rekao je da se "Hrvatska kopnena vojska razvila u najveću i najmoćniju granu Hrvatske vojske”, te da je njihova vizija da budu i "modernija grana".

"U skoroj budućnosti očekuje se opremanje borbenim oklopnim vozilima Bradlay, novim protuzrakoplovnim sustavom Mistral tri, nastavak opremanja borbenim oklopnim vozilima Patria s topom 30 mm i integriranim protuoklopnim sustavom, te nastavak opremanja pješačkim naoružanjem", rekao je Šerić

Promaknuto, odlikovano, pohvaljeno i nagrađeno je 676 pripadnica i pripadnika Hrvatske kopnene vojske, od čega su 122 žene. 

Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se 28. svibnja, na dan kada je 1991. održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of