ZAGREB

Sabor: Prepirkama i uvredama otvorena rasprava o zakonu o osobnoj asistenciji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prepirkama i međusobnim uvredama saborski zastupnici u četvrtak su otvorili raspravu o dugo očekivanom Prijedlogu zakona o osobnoj asistenciji, zazivajući pritom civiliziranu raspravu.

Hrvoja Zekanovića (HDS) zasmetala je poruka Mostove Marije Selak Raspudić HDZ-ovim zastupnicima da danas imaju priliku „barem donekle sprati ljagu“ s obzirom da se nisu iskazali kod glasovanja o prijedlogu da se roditelju njegovatelju nakon smrti djeteta o kojem je brinuo, produlji pravo na naknadu.

„Jedini koju danas mogu ispirati ljagu sa svog imena su kolege iz oporbe, zbog morbidnog showa koji su imali prije dva tjedna kad su doveli i manipulirali  roditeljima i djecom iz najosjetljivije skupine“, izjavio je Zekanović i potaknuo niz reakcija.

Sandra Benčić (ZLB) uzvratila mu je da nije vrijeđao kolege, nego roditelje njegovatelje i njihovu djecu.

Selak Raspudić: Neviđeni napad na osobe s invaliditetom

Oni su imali svako pravo doći u Saboru i napraviti pritisak na zastupnike da se izglasa ono što vi imate, a to je naknada šest plus šest nakon što im dijete umre, rekla je Benčić, pa upitala Zekanovića kako ga nije sram?  

Njegov istup Selak Raspudić nazvala je „neviđenim napadom na osobe s invaliditetom“. „Izrekli ste de facto da je njih vidjeti morbidno i da su oni osobe bez integriteta kojima se može manipulirati, ako je i od vas, previše je“, kazala mu je, izražavajući nadu da će na njegove riječi reagirati nadležna pravobraniteljica.

„Sram Vas bilo, ovo je ispod svake razine“, poručila mu je.

Reakciju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, ali i one za djecu, na sramotne Zekanovićeve izjave, očekuje i Vesna Vučemilović (HS).

Marijana Puljak (Centar) mu pak poručuje da je on jedina sramota Hrvatskog sabora. „Već sam rekla da trebate hodati sa škartocom na glavi, stvarno ću ga fizički donijeti“, najavila je.

Zekanović joj uzvraća da ona vrijeđa. Spominje škartoce, da sam ja vama rekao da ga stavite na glavu bio bih seksist, „a trebali bi ste ga staviti, ne skidati nikad, i suprug, također“, rekao je zastupnici.  

Zekanović: Parazitirate na najosjetljivijoj skupini

„Istina očito boli oporbu, onaj kostimirani igrokaz koji ste vi napravili, gdje ste najosjetljiviju skupinu doveli ovdje, parazitirali na njoj i prikupljali jeftine političke bodove. To je neviđeno u Saboru“, rekao je Zekanović kolegama iz oporbe.

Oporbeni zastupnici nezadovoljni su predloženim zakonom o osobnoj asistenciji, Martina Vlašić Iljkić (SDP) naziva ga „apsurdnim i neprovedivim“.

Govori se o korisnicima koji će moći dobiti asistenta, ne i onima koji će ga izgubiti, a to su oni koji imaju roditelje njegovatelje, kaže zastupnica i tvrdi da je  4 ili 8 sati dnevno pomoći svedeno na 22 sata mjesečno, da im sustav im nije ponudio ništa osim socijalne isključenosti. 

Selak Raspudić kaže da to što nudi Vlada nije dovoljno, da problem treba riješiti sustavno, pa najavljuje izmjene Zakona o rodiljnim potporama koje bi omogućile rad na pola radnog vremena ne samo roditeljima, nego i skrbnicima i srodnicima osoba s invaliditetom koji žive u istom kućanstvu.

Iz HDZ-a ističu kako se zakon koji uređuje asistencijske usluge donosi po prvi put, kako će se njime obuhvatiti veći broj korisnika, povećati satnica asistentima itd.

Obuhvat korisnika povećat će se sa sadašnjih 4.000 na 14.000, zakon će omogućiti financiranje usluge iz državnoga proračuna u iznosu od 150 milijuna eura, u odnosu na sadašnjih 20 milijuna, naglasila je Nada Murganić (HDZ).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini