ZAGREB

Novi sindikat traži rješavanje problema radnika digitalnih platformi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novi sindikat uputit će pismo predsjedniku Vlade i ministru rada kojim traži rješavanje problema radnika digitalnih platformi, jer se dosad ništa nije pokrenulo i čini se da nisu ozbiljno shvaćeni, rekao je u petak predsjednik sindikata Mario Iveković  na konferenciji za novinare. 

Ne bude li se i dalje ništa rješavalo ponovno ćemo organizirati prosvjede i upozoriti Vladu da je daleko do rješavanja problema, najavio je.

Podsjetio je kako sastanci s predstavnicima resornog ministarstva nisu dali rezultate, jer im je predstavljena aplikacija koja ne rješava probleme radnika digitalnih platformi, već će pomoći njima da naplate poreze i doprinose.

Ministar rada Marin Piletić nam je rekao da će razmisliti, no nitko nam nije rekao što je osmišljeno. Imamo problem kolektivnog pregovaranja budući da radnici ne mogu pregovarati sa svojim pravim poslodavcima - digitalnim platformama, a ne agregatorima i tvrtkama koje se osnivaju i nestaju iz dana u dan i uzimaju proviziju, na znamo za što, rekao je. 

S njima se ne može pregovarati, jer oni ne određuju  cijenu rada, već algoritmi, pojasnio je Iveković i dodao kako žele da radnici kroz pregovore mogu na njih utjecati.

Cijena rada se mora utvrditi kroz pregovore, to je normalno u civiliziranom svijetu i radnicima se to mora omogućiti, istaknuo je Iveković.

Napomenuo je da u algoritam za izračun cijene rada ulazi ocjena rada, ali radnik ne zna tko ga ocjenjuje i na koji način, što je nedopustivo kao i kažnjavanje ako se razboli i ne može raditi pa mu se ruši rejting.

Stoga, inzistiramo da Vlada uredi sustav koji će nam omogućiti pregovaranje s digitalnim platformama i ukidanje agregatora koji imaju jedinu ulogu zaštiti digitalne platforme od odgovornosti, jer odbijaju biti poslodavac, poručio je Iveković.

Ustvrdio je da digitalne platforme moraju biti suodgovorne kao stvarni poslodavci, no u resornom ministarstvu smo dobili frapantan odgovor da ih oni ne mogu obavezati kad to ne žele.

Apsurdnim je ocijenio da samozaposleni mogu biti sami sebi poslodavci i biti odgovorni, a platforma ne mora, jer ne želi, iako u Hrvatskoj zapošljava nekoliko tisuća ljudi.

To je zvono za uzbunu da se u Ministarstvu zapitaju kako rade svoj posao i definiraju poslodavce i obvežu ih, naglasio je dodavši kako do početka iduće godine, kada zakon stupa na snagu, izbace agregatore ili da odrede potpunu odgovornost digitalnih platformi za njihove radnike. 

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš ocijenio je kako je ozakonjeno neodrživo stanje i da u resornom ministarstvu nisu proučili materiju.

Naveo je primjere u drugim državama kada su radnici tužili i dobili sporove protiv digitalnih platformi, no u Hrvatskoj im je to zakonom onemogućeno, jer zakon ide u korist onoga tko ima jako puno novaca i jaku lobističku grupu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini