ZAGREB

Premijer na GSV-u predstavlja paket mjera težak 1,7 milijardi eura

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijer Andrej Plenković predstavlja u ponedjeljak socijalnim partnerima na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) paket mjera pomoći za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata, koji bi trebao vrijediti godinu dana, a težak je 1,7 milijardi eura.

Sastanak socijalnih partnera počeo je nešto poslije 10 sati u NSK, a prema najavama, na sjednici će se raspravljati i o imigracijskoj politici Hrvatske te Akcijskom planu za poticanje kolektivnog pregovaranja.

Predviđeno je da nakon sastanka izjave novinarima daju ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te partneri iz GSV-a, odnosno predstavnici sindikata i poslodavaca.

Prema najavama premijera Plenkovića, paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, koji bi trebao biti usvojen na sjednici Vlade u četvrtak, trebao bi vrijediti godinu dana i bit će "sveobuhvatan, snažan i primjeren trenutku".

"Dobro je kalibriran i pomoći će onima kojima je pomoć državnom intervencijom u ovom trenutku najpotrebnija", rekao je Plenković prošloga tjedna najavljujući paket mjera.

Uoči sjednice GSV-a u premijer je u Banskim dvorima održao sastanak s predsjednikom Hrvatske zajednice županija Danijelom Marušićem, predsjednikom Hrvatske zajednice općina Božom Lasićem i predsjednikom Udruge gradova Željkom Turkom. Potom je održan i sastanak stranaka parlamentarne većine.

Na tim se sastancima također razgovaralo o paketu mjera pomoći, a zaprešićki gradonačelnik Turk u izjavi novinarima nakon sastanka otkrio je da je paket mjera vrijedan 1,7 milijardi eura.

Saborski zastupnik Silvano Hrelja rekao je da će u travnju doći do usklađivanja mirovina u vrijednosti 75 milijuna eura, a u svibnju bi umirovljenici trebali dobiti pomoć od ukupno također 75 milijuna eura.

Cijena električne energije ostat će ista idućih šest mjeseci, a cijena plina godinu dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater