MADRID

Španjolska ministrica traži saveznike za regulirane cijene osnovnih namirnica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Španjolska ministrica rada Jolanda Diaz sprema se razgovarati sa supermarketima o cjenovno povoljnoj košarici prehrambenih proizvoda koja bi građanima ublažila udar inflacije, a francuski Carrefour ponudio je skupinu namirnica za 30 eura.

Trebali bismo dogovoriti košaricu osnovnih proizvoda čije bi cijene odredili supermarketi, izjavila je ministrica iz stranke Unidas Podemos za internetski dnevnik elDiario.es.

Francuski maloprodajni lanac Carrefour, drugi po veličini lanac trgovina mješovitom robom u Španjolskoj, nakon Mercadonea, najavio je u srijedu košaricu 30 osnovnih namirnica koja bi stajala 30 eura.

Košarica bi trebala uključivati konzerviranu hranu, tjesteninu, ulje i kavu, objavio je Carrefour, izrazivši nadu da će tim potezom ojačati kupovnu moć španjolskih obitelji.

Španjolska poslovna udruženja i neki političari kritizirali su namjeru ministrice rada, tvrdeći da vlada time intervenira u cijene.

Udruga poslodavaca CEOE nazvala je Carrefourov potez "sovjetskim", a ministar poljoprivrede Luis Planas Puchades iz Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) rekao je da se po europskom zakonu intervencije u cijene mogu usvojiti samo na reguliranim tržištima.

Ministrica Diaz odbacila je kritike, rekavši da će najavljenom mjerom pomoći siromašnim obiteljima da se nastave zdravo hraniti.

Uopće nisam govorila o intervencijama u cijene, već o "dogovoru trgovaca i udruga potrošača i korisnika da se učini nešto... potpuno legalno", naglasila je Diaz u srijedu u razgovoru s novinarima.

Vladina glasnogovornica Isabel Rodriguez u utorak je potvrdila da je vlada podržala razgovor ministrice Diaz sa supermarketima.

Inflacija je u kolovozu u Španjolskoj dosegnula 10,3 posto, pokazuju službene statistike. U srpnju brašno je poskupilo gotovo 40 posto, a tjestenina, jaja ili mlijeko više od 22 posto.

Predstavnici Carrefoura sastat će se s Diaz tokom dana, a početkom idućeg tjedna ministrica će se sastati s udrugama trgovaca i potrošačkim skupinama.

Carrefour je u kolovozu najavio da će zamrznuti cijene 100 proizvoda u matičnoj Francuskoj, uključujući konzerve sardina, rižu i deterdžente, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of