ZAGREB

Malenica: Prema odluci Ustavnoga suda bit će izmijenjen Zakon o izbornim jedinicama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u utorak je najavio da će Minstarstvo temeljem današnje odluke Ustavnoga suda krenuti u pripremu izmjena o dopuna Zakona o izbornim jedinicama kako bi bile izglasane u Hrvatskome saboru do 1. listopada.

Ustavni sud danas je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama, a prestaje važiti 1. listopada do kada bi Hrvatski sabor trebao osigurati provedbu ustavnog jamstva jednakog biračkog prava.

"Sukladno toj odluci Ministarstvo pravosuđa i uprave krenut će s pripremama izmjena Zakona o izbornim jedinicama poštujući stav i mišljenje Ustavnog suda koje još trebamo analizirati. U idućem razdoblju donijet ćemo izmjene i dopune zakona", rekao je ministar u izjavi novinarima u Banskim dvorima nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije.

Dodao je da će se u idućem razdoblju intenzivirati razgovori u vezi s izbornim modelom odnosno modelom izbornih jedinica, poštujući odluku Ustavnoga suda, a ti se modeli kreću, rekao je, od razmjernog broja zastupnika po izbornim jedinicama do modela kreiranja novih granica izbornih jedinica.

"Tako da će vjerojatno neki od tih modela, koji su bili u javnosti, biti model s kojim ćemo ići na sljedeće parlamentarne izbore", rekao je te ponovio da će izmjene biti gotove u roku, kako bi ih Sabor izglasao do 1. listopada.

Za mogućnost povećanja broja saborskih zastupnika (sa 151 na 159) rekao je kako "taj model u ovom trenutku, nije aktualan i nije na stolu", a nije se razgovaralo, dodao je, ni o mogućnosti zabrane predizbornih koalicija, kao ni o povećanju izbornoga praga.

Vezano uz neusklađenost i nesrazmjer između broja u Popisu stanovništva i u Registru birača, naglasio je da je Popis stanovništva statistički prikaz, dok se Registar birača kreira kroz registar prebivališta te je, kad se govori o izborima, jedini relevantan.

Potvrdio je i da je radna skupina koja radi na izmjenama Zakona o kaznenom postupku kojima bi se ubrzao kazneni postupak, raspravljala i o mogućnosti da se predistražne radnje, odnosno obavljanje obavijesnog razgovora, tretiraju kao dokaz, no konačna odluka nije donesena.

Razmišljali smo, rekao je, o svim varijantama kako ubrzati kazneni postupak, da ne dolazi do ponovnog ispitivanja svjedoka ako je on već ispitan u predistražnoj fazi, a konkretan zaključak nije donesen. "Naravno, to se ne bi odnosilo na kaznena djela iz nadležnosti Uskoka", dodao je.

Novinari su ga pitali i za komentar pisanja "Nacionala" i objave novih poruka između dužnosnika koje sugeriraju političku trgovinu između SDSS-a i Vlade, a Malenica je kazao kako je na nadležnom tužiteljstvu da utvrdi je li riječ o kaznenom djelu.

"Državno odvjetništvo je ono koje postupa u takvim slučajevima i ako utvrdi počinjenje kaznenog djela tada će postupiti po zakonu. Nema nikakvog pritiska, osim pritiska oporbe na rad DORH-a", dodao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom