ZAGREB

Prijatelji životinja: 35 pasa i dalje na Žarkovici čeka udomljavanje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruga Prijatelji životinja u ponedjeljak je upozorila kako još uvijek 35 pasa u ilegalnom azilu Žarkovica u Dubrovniku čeka udomljavanje te pozivaju sve građane koji mogu da im pomognu i udome ih. 

Psi koji su i dalje na Žarkovici teže su udomljiviji psi, no i dalje ne gube nadu. Sanjaju o tome da će njihova priča doći do udomitelja s dovoljno strpljenja i još više ljubavi, istaknula je voditeljica projekta Adopt Zarkovica Dogs Ana Ivelja.

Rekla je da nevjerojatne priče o udomljenim psima koji su izuzetno napredovali pokazuju da niti jedan pas nije neudomljiv. Primjerice, pas koji je morao biti sediran da bi ga premjestili sa Žarkovice i koji je zazirao od svakog pokušaja dodira, nakon puno rada i vremena, danas je potpuno socijaliziran i sam traži maženje i poslastice.

Prijatelji životinja podsjećaju da je u lipnju 2022. počela velika akcija udomljavanja pasa sa Žarkovice, nakon što je veterinarska inspekcija izdala rješenje da se više od 260 pasa mora izmjestiti u vrlo kratkom roku.

Većina pasa udomljeno je i izmješteno na privremene smještaje te u ovlaštena skloništa, a na Žarkovici ih je ostalo još 35. Zadnji rok za premještaj istječe krajem siječnja. 

Svi su psi oglašeni na www.adopt-zarkovica.eu te se mole svi koji žele pomoći da njihove fotografije i dirljive priče šire do pronalaska trajnog doma.

Pomoći psima može se i volontiranjem te privremenim smještajem.

Ivelja se nada da će za par mjeseci Dubrovnik konačno imati registrirano sklonište.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u srpnju je najavljivao izgradnju velikog skloništa za životinje na Grabovici s kapacitetom za 350 pasa, no, kako bi se preostali psi što prije smjestili u odgovarajuće uvjete, planira se hitna izgradnja skloništa s manjim kapacitetom, a kasnije bi se vratili planovima za veće sklonište.

To bi omogućilo i prihvat novih napuštenih pasa. 

Lokacija skloništa još nije potvrđena, no također se razmatra mogućnost Grabovice. Psi će živjeti u kontejnerima s mogućnošću izlaska na ograđeni dvorišni prostor. Inženjeri rade na uvođenu struje i vode te ostalim uvjetima, a osim ureda, karantene i 800 kvadrata prostora za istrčavanje pasa, u sklopu skloništa planira se i objekt za oporavak mačaka nakon kastracije.

Ivelja kaže da u Dubrovniku nekolicina građana pomaže mačkama i u proteklim godinama sterilizirali su ih više od 3000, uglavnom bez podrške Grada, što je dalje neodrživo jer se skrb za životinje mora početi provoditi organizirano i efikasno, a sklonište je polazna točka. 

Iako je najavio provedbu svih zakonskih obveza, Grad Dubrovnik još uvijek nije proveo kontrolu mikročipiranja pasa i obilazak svih kućanstava, nije počeo s financiranjem kastracije skrbničkih pasa i mačaka te sustavnom edukacijom građana o zakonskim obavezama.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter