KARLOVAC

Otklonjeni kvarovi dalekovoda u Karlovačkoj županiji uzrokovani snijegom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Karlovačkoj županiji su otklonjeni svi kvarovi na dalekovodima, nastali u ponedjeljak zbog obilnog i teškog snijega, a velika većina od 6.000 potrošača koji su bili bez struje sada je imaju, doznaje se u srijedu iz Elektre Karlovac.

No, potpune normalizacije treba otkloniti još 30-tak kvarova na niskonaponskim mrežama.

Direktor Elektre Karlovac Zvonko Spudić rekao je Hini da je u ponedjeljak zbog mnogobrojnog prevaljivanja drveća preko električnih vodova, 30-tak od ukupno 200 dalekovoda bilo u kvaru, te je bez struje bilo oko šest tisuća potrošača,  uglavnom na rurarnim prostorima Duge Rese, Vojnića, Slunja, Generalskog Stola, Josopdola, Ozlja i oko Jastrebarskog.

“Oko sedam posto svih potrošača ostalo je bez struje zbog snijega kojeg je ponegdje palo i po pola metra. Na otklanjanju kvarova radilo se od jutra do 23 sata, samo na terenu je radilo 117 radnika u 35 grupa, a svi su oni u najviše slučajeva morali po nerašćišćenom terenu pješačiti do mjesta kvara”, rekao je Spudić koji je i sam s jednom grupom izašao na teren da vidi razmjere problema.

Uvjerio se, kaže, da je koridor ispod dalekovoda kojeg oni održavaju bio čist, nije bilo drveća, ali visoko je drveće sa strane pucalo od težine vlažnog snijega i prevaljivalo se preko vodova, dolazilo bi do pucanja i vodoiva i stupova i naravno do prekida napajanja.

U samim gradovima problema je bilo najmanje, jer su u Karlovcu na primjer dalekovodi podzemni.

U Dugoj Resi je u ponedjeljak oko podneva došlo do prekida struje u centru, pa i u bolnici, ali su se ti kvarovi otklanjali prioritetno i prekid nije potrajao dugo.

Osim što se danas još otklanjaju kvarovi na tridesetak mjesta na niskonaponskoj mreži nastavlja se terenski rad na mnogim dalekovodima, jer je jutros dogovoreno da se zbog mogućeg ponavljanja problema s nevremenom pojačaju aktivnosti, da se tehnički poboljšaju sve kritične dionice, da se promijene konzole, izolatori i stupovi svugdje gdje je to potrebno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini