OSIJEK

Ministar Piletić o reguliranju međudržavnih posvojenja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je u srijedu kako će se u budućem reguliranju međudržavnih posvojenja provjeravati autentičnosti stranih sudskih odluka te jesu li potencijalni posvojitelji upisani u registar potencijalih posvojitelja RH.

Tijekom posjeta Osijeku Piletić je odgovarao na upite novinara u kojoj je fazi rad na zakonskom reguliranju međudržavnih posvojenja te je izvijestio kako je njegovo Ministarstvo ovaj tjedan poslalo jasan i koncizan prijedlog Ministarstvu pravosuđa, koje je nositelj Zakona o međunarodnom privatnom pravu, a koji također regulira priznavanje stranih sudskih odluka.

Tamo smo jasno rekli ono što je i bila preporuka Vrhovnog suda, nakon ovog recentnog događaja s našim državljanima u Zambiji, da će zakonska obveza kod priznavanja stranih sudskih odluka o međudržavnom posvojenju biti provjera autentičnosti tih stranih sudskih odluka, putem međunarodne pravne pomoći, pojasnio je Piletić.

Ističe kako će sudovi, u procesu priznavanja strane sudske isprave, kontaktirati Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i obitelji, kako bi detektirali jesu li potencijalni posvojitelji u procesu međudržavnog posvojenja upisani u registar potencijalnih posvojitelja RH.
Ukoliko ta dva koraka budu prihvaćena i ispravna, onda dolazimo do trećeg koraka, gdje će pravomoćna presuda biti dostavljena našem Ministarstvu, kako bi posvojitelji koji su zasnovali posvojenje bili upisani u registar posvojitelja RH, rekao je ministar Piletić.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini