ZAGREB

Izložba ''Sloboda mog uma'' iz Kolekcije Marinko Sudac u Zaprešiću

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prva internacionalna izložba u ovom dijelu Europe koja predstavlja djela značajnih avangardnih umjetnica 20. stoljeća, "Sloboda mog uma" iz Kolekcije Marinko Sudac, otvara se u petak 27. siječnja u Vršilnici Novih dvora u Zaprešiću.

Postav izložbe koja će biti otvorena u Noći muzeja naglašava važnost ženskog stvaralaštva i potrebu prevrednovanja povijesti umjetnosti koja je, kako ističe Sudac, žensko likovno stvaralaštvo često ostavljala po strani.

''Otprilike 70 izloženih radova dvadeset i jedne umjetnice pokazuje raznovrsne medije u kojima su one stvarale – izložene su slike, fotografije, videoradovi, radovi na papiru i drugo. Također se pokazuju sva područja unutar kojih su umjetnice djelovale. One su bile dijelom važnih pokreta poput arte programmata ili fluksusa, obrađivale su teme koje se tiču njihova osobnog stanja, kao i širih društveno-političkih pitanja'', kazao je Sudac za Hinu.

Istaknuo je i kako dosad u regiji nije postavljena izložba koja se bavi avangardnim umjetnicama, a bez određene teme unutar koje su sve one stvarale. Fokus izložbe nije ograničen na jednu temu, tehniku ili područje djelovanja, već na slobodu stvaranja.

Hrvatska umjetnica Ivana Tomljenović-Meller, jedna od rijetkih polaznica škole Bauhaus iz ove regije, primjer je svestrane i samoostvarene žene koja je djelovala kao fotografkinja, stvarala je reklamne plakate, i dizajnirala izloge.

Ruska umjetnica Galina Bitt šezdesetih godina 20. stoljeća u sklopu grupe Dvizhenie stvarala je kibernetičke projekte, a izloženi su radovi i nekih od najznačajnijih regionalnih umjetnica kao što su Marina Abramović koja će biti predstavljena sa svojom zvučnom instalacijom, zatim Sanja Iveković, Bogdanka Poznanović, Nuša Dragan i Katalin Ladik.

Bit će izloženi i radovi japanskih umjetnica Takako Saito i Mieko Shiomi - jedne od najvažnijih predstavnica Fluksuse te radovi Ewe Partum, Terese Tyszkiewicz (obje iz Poljske) i Eulàlije Grau (Španjolska).

Tu su i radovi poljske umjetnice Natalije LL iz serija Consumer Art (1972.), Post-consumer Art (1975.) i drugih. U njezinim fotografskim i videoradovima mlade žene pred objektivom sugestivno konzumiraju namirnice koje je u to vrijeme bilo teško nabaviti u Poljskoj poput banana, kobasica, pudinga. Iako su stvoreni bez izravne feminističke misli, oni će u idućim desetljećima postati neki od najvažnijih radova o ženskom pitanju.

''Vrijeme za pripremu izložbe bilo je kratko, manje od dva mjeseca, ali izložene su vrhunske umjetnice od kojih je većina prepoznata i globalno. Vršilnica u Zaprešiću jedinstven je i izazovan prostor. Tamo su sada postavljeni temelji za daljnju suradnju i mogućnosti izložbi u tom prostoru su velike, možda čak i bijenalnog karaktera'', kazao je Sudac.

Ova je izložba prva u sklopu višegodišnjeg projekta kojem je, kako je istaknuto, cilj postaviti Zaprešić kao značajno kulturno odredište izvan metropole.

''Napravili smo jednu iznimnu izložbu koja će, vjerujem, ostati upamćena. To je jedan veliki iskorak za Zaprešić kao kreativan grad'', kazao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Kustosica izložbe je Dorotea Fotivec Očić, postav izložbe potpisuje Davor Mateković i studio Proarh, a vizualni identitet Bruketa&Žinić&Grey. Izložba će biti otvorena do 10. veljače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of