ZAGREB

Središnji državni ured i ovlašteni projektanti postupaju u skladu sa Zakonom o obnovi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje je, nakon jutrošnjeg istupa jednog od stradalnika petrinjskog potresa zbog sporosti i neučinkovitosti države u obnovi, provjerio dokumentaciju za spornu kuću te su poručili kako postupaju u skladu sa Zakonom o obnovi.

Stradalnik potresa Zdravko Palašić u utorak je verbalno napao ministra Tomu Medveda zbog nezadovoljstva što se njegova oštećena kuća neće rušiti, već obnavljati, a Središnji državni ured predvečer je priopćio kako su provjerili dokumentaciju za kuću na adresi Slavoljuba Kostinčera 1 u Petrinji.

"Središnji državni ured i ovlašteni projektanti postupaju u skladu sa Zakonom o obnovi koji jasno definira ovlasti projektanta koji utvrđuje stupanj oštećenja i način obnove. Obitelj Palašić redovito je u kontaktu sa službenicima Centra za obnovu u Petrinji koji ih informiraju o svim pravima obnove te im i dalje stoje na raspolaganju", istaknuto je u priopćenju.

Tako su iz Središnjeg državnog ureda pojasnili kako je Antonio, sin Zdravka Palašića, 16. ožujka 2021. podnio dva zahtjeva - prvi za uklanjanje potresom uništene postojeće kuće i drugi za gradnju zamjenske obiteljske kuće. 

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine temeljem tih zahtjeva u svibnju 2021. izradilo je Odluku o obnovi koja je dostavljena Središnjem državnom uredu na postupanje 9. lipnja 2022. 

Tvrtka Projektni studio d.o.o. iz Slavonskog Broda izradila je, sukladno odredbama Zakona o obnovi, Nalaz postojećeg stanja građevinske konstrukcije 14. srpnja kojim je utvrdila da kuća ispunjava uvjete za konstrukcijsku obnovu. 

Nalazom je utvrđeno da su na kući izazvana potresom nastala umjerena konstrukcijska i teška nekonstrukcijska oštećenja. Krovna konstrukcija, instalacije, kao i  vanjska i unutarnja stolarija samostalno su uklonjene od strane vlasnika, pojašnjavaju iz Središnjeg državnog ureda. 

Temeljem izrađenog nalaza, Ministarstvo graditeljstva 19. kolovoza donijelo je zaključak kojim se traži očitovanje vlasnika po istom.

Vlasnik je 6. rujna Ministarstvu graditeljstva dao izjavu o neslaganju s nalazom i osporavajući isti, zatražio dopune ili izradu novog nalaza držeći se svog osnovnog zahtjeva da kuću treba ukloniti i izgraditi novu, istaknuto je u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum