UVOĐENJE NOVE VALUTE

Što s kunama i eurima za doček Nove godine? Hoće li raditi bankomati? Evo nekih odgovora...

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (snimila Tea TIDIĆ)

Ilustracija (snimila Tea TIDIĆ)


Još je nešto više od mjesec dana do uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. Proces prelaska na euro dosta je složen, prije svega za banke koje moraju prilagoditi svoje IT sustave novoj valuti, što uključuje rad bankomata koji od 1. siječnja moraju isplaćivati isključivo eure, potom digitalnih kanala plaćanja, online bankarstva, kartičnog plaćanja i tako dalje, sve s ciljem da se klijentima, građanima, omogući nesmetano plaćanje i raspolaganje novcem.

No, već je sada jasno da je na prijelazu iz Stare u Novu godinu, dakle u trenutku same konverzije, uputno kod sebe imati nešto gotovog novca, jer se očekuju stanoviti zastoji u radu bankomata, kartičnog, internet i mobilnog bankarstva. Duljina prekida razlikovat će se od banke do banke, a neke su banke klijentima već savjetovale otprilike upravo to - da na doček nove 2023. ponesu gotovinu. Bankomati koji budu radili, iza ponoći s 31. prosinca na 1. siječnja, isplaćivat će samo eure, piše Novi list.

Građani do ponoći, odnosno do kraja ove godine, smiju plaćati isključivo kunama jer je sve do tada kuna službena valuta i sredstvo plaćanja, a kada stupimo u novu 2023. moći će se naravno plaćati eurima, ali još uvijek i kunama, sve do 15. siječnja, od kada će se moći plaćati samo eurima. No, od 1. siječnja sva će prodajna mjesta morati uzvraćati eure.

Da je to jedna "obična" noć, možda bi sve prošlo gotovo neprimjetno, no riječ je o novogodišnjoj noći kada ljudi izlaze, zabavljaju se i troše. Trebalo bi dakle u pričuvi imati nešto gotovine, a bilo bi dobro da bude i u sitnijim apoenima. Moguće je recimo da vam negdje neće imati eure za uzvratiti, pa je bolje niti se ne izlagati tom riziku. U bankama kažu da će taj period unutar kojeg kartice neće raditi vjerojatno biti kratak, no ipak se treba pripremiti.

Posebno se to odnosi na hrvatske građane (s karticama ovdašnjih banaka, dakle) koji će Novu godinu dočekati u inozemstvu. Za pretpostaviti je da ih ove godine neće biti malo, jer su se u ranijim, pandemijskim godinama mnogi sustezali od putovanja, pa će vjerojatno to sada htjeti nadoknaditi. Ne bi bilo dobro da se nađu negdje vani pa da karticom u novogodišnjoj noći ne mogu ništa platiti, niti podići gotovinu. S našim će turistima koji će putovati na dočeke tako vjerojatno putovati i gotov novac.

Kreće potom i skijaški tjedan, no do tada bi se sve već trebalo normalizirati, uvjeravaju u bankama. Što se pak tiče stranih turista kod nas, njihove će kartice raditi, ali će, kao i naši građani, morati malo potražiti bankomat koji je u funkciji. Dakle, iako se, što se tiče konverzije kunske štednje i kunskih novčanih viškova savjetuje da ih se položi u banke radi automatske i besplatne konverzije u euro, sitniji iznos novca trebalo bi zadržati kod sebe, zbog ovih tehničkih zastoja u novčanom prometu.

Iz Hrvatske udruge banaka poručuju da će banke prilagoditi svoje informatičke i poslovne aplikacije za novu valutu te optimalno organizirati poslovanje kako bi provele sve softverske prilagodbe u najkraćem mogućem roku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum