KARLOVAC

U travnju prosvjed "Za Babine gore zdravlje"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu projekta “Za Babine gore zdravlje” karlovačka Udruga građana "Pravica" najavila je u četvrtak za travanj prosvjed kako bi se provela revizija procedure o izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Babina gora, a u toj udruzi vjeruju kako Uskok o tome već pokreće istragu.

Na konferenciji za novinare članovi te udruge predstavili su nove plakate i brošure, tiskane uz donaciju Islanda, Lihtenštajna i Norveške u sklopu Fonda aktivnih građana, te su najavili i digitalnu kampanju s online peticijom pod nazivom “Tko to neće smeće na vrhu Babine gore”.

Predsjednik "Pravice" Mile Sokolić rekao je da je od ceste do mjesta odlagališta velika visinska razlika, da je ono na nadmorskoj visini od 270 metara. Istaknuo je da se razni stručnjaci za gospodarenje otpadom i mnogi ekološki aktivisti čude i izruguju tomu jer se nigdje smetlište ne stavlja na vrh brda, najvećeg u tom kraju oko Karlovca.

“Zašto na brdo smetlište?” , jedno od spornih pitanja

U ime Građanske inicijative Popović Brda Žarko Kotur je rekao kako je sporno i to što je ispod smetlišta vodocrpilište Jurkovića klin, koje utječe na pitku vodu grada Karlovca.

“Kad zagađenja dođu u podzemlje, bit će grdo”, rekao je Kotur, ističući kako je “besmisleno da se ustraje na 13 godina starom planu gradnje smetlišta koje je ekološki štetno i premegalomansko, sa zastarjelom tehnologijom, i skupo za obradu otpada, što će za posljedicu imati udar na standard građana".

Naime, jedan od glavnih argumenata da se od Babine gore treba odustati jest činjenica da se u posljednjih nekoliko godina uspostavlja sustav odvojenog prikupljanja otpada s recikliranjem, te će otpada biti znatno manje nego što je projektom predviđeno.

Udruga "Potrošačica" provela je istraživanje pod nazivom “Odgovorna potrošačica” te je utvrdila da se u kućanstvima prosječno proizvodi 35 posto kuhinjskog otpada, 25 posto papira i 12 posto plastike, a 13 posto otpada čini mješoviti otpad (razlika otpada na staklo i opasni otpad).

Dakle, rekla je predsjednica "Potrošačice" Ana Smoljak, samo 13 posto sadržaja prosječne kante trebao bi se ubuduće odlagati na odlagalište jer se 35 posto otpada bez problema može pretvarati u kompost, odvojeno skupljati za recikliranje još 37 posto papira i plastike, a radi se štetan centar koji nema veze sa stvarnošću i potrebama.

Udruge su Uskoku prijavile odgovorne osobe za projekt Babinu goru, a budući da su iz Uskoka tražili dopunu prijave, angažirale su pravnika te vjeruju da će slijediti istraga.

Očekujemo od Uskoka da sada on nešto poduzme, rekao je Sokolić, dodajući kako je posebno sporna Studija utjecaja na okoliš s naglaskom na geološke, posebno hidrološke i seizmičke okolnosti.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum