KARLOVAC

Europska provjera projekta Babine gore

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Udruge “Pravica” Mile Sokolić rekao je u utorak u Karlovcu da su od glavnih uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj te za okoliš Europske komisije i povjerenika za okoliš EU dobili pisanu najavu da slijedi njihova provjera je li s projektom Centra za gospodarenje otpadom Babinom gorom sve u redu.

Karlovački ekološki aktivisti u utorak su za projekt Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori ponovili da je nelegitiman i netransparentan te su ocijenili kako treba prekinuti njegovo financiranje iz EU fondova kako bi se zaustavila izgradnja tog za zdravlje i okoliš opasnog centra.

Na konferenciji za novinare ekološki aktivisti Udruge građana “Pravica”, Društva “Potrošačica” i Građanske inicijative “Karlovac” rekli su za projekt koji traje 15 godina da ga provode ljudi koji nemaju morala te da su neki od njih već osuđivani za ekocid.

Predsjednik Udruge “Pravica” Mile Sokolić rekao je da su od Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije, Glavne uprave za okoliš Europske komisije i povjerenika za okoliš EU dobili pisanu najavu da “slijedi njihova provjera navoda hrvatskih institucija da je s lokacijom i projektom Babinom gorom sve u redu”.

U dopisu Glavne uprave za okoliš stoji da taj projekt nije konačno odobren i da će se i dalje pratiti postupak izmjene okolišne dozvole, a iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te iz Ureda predsjednika RH ljetos su došli dopisi o tome da su zatražili provjeru navoda o nepravilnostima u vezi s planiranjem i izgradnjom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

Sokolić i predsjednik Građanske inicijative "Karlovac" Žarko Kotur najavili su sastanak s odvjetnikom u vezi s privatnom tužbom za propuste Karlovačke županije, Grada Karlovca, mjerodavnih ministarstava i tvrtke "Kodos".

Tvrde kako je policija potvrdila manipulaciju u vezi s prostornim planiranjem, provedbom geoloških istraživanja, no Županijsko državno odvjetništvo odbilo je pokrenuti progon po službenoj dužnosti i uputilo aktiviste na “građansku tužbu”.

“Razmatramo mogućnost podizanja građanske tužbe, a radi podizanja svijesti o važnosti zaustavljanja gradnje ovog čudovišta na strateškim rezervama pitke vode na Babinoj gori, organizirat ćemo tematske sastanke, prezentacije, TV i radijske emisije i potpisivanje peticije”, najavio je Sokolić i nazvao to “pritiskom odozdo jer se institucije i sudstvo godinama previše ne zamaraju njihovim argumentiranim primjedbama ni nalazima policije i Hrvatskoga geološkog instituta”.

Među ostalim, dogovorena je suradnja s ekološkim udrugama centara za gospodarenje otpadom u istarskome Kaštjunu i riječkoj Marišćini, gdje je primijenjena MBO tehnologija obrade otpada kakva se planira na Babinoj gori, a pokazala se, kako je rečeno, katastrofalnom. Oni će pomoći karlovačkim aktivistima da se “na vrijeme sagleda da je potrebna modernija tehnologija i druga lokacija”.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum