koRONAVIRUS

U HRVATSKOJ 442 ZARAŽENIH: "Ukoliko broj oboljelih bude rastao, morat ćemo poduzeti još restriktivnije mjere!" NOVI PODACI U 9 SATI

| Autor: Glas Istre
EPA

Trenutno Hrvatsko je trenutno 442 zaraženo koronavirusom, a 22 je ozdravilo. Na respiratoru se nalazi 10 ljudi.

Nove informacije Nacionalni stožer civilne zaštite objavit će u 9 sati.

Dosad je obavljeno ukupno 3618 testiranja. 20.000 osoba je u samoizolacija, potvrđeno je preko 2.000 kontakata. 150 osoba se nalazi u karanteni, od čega su 102 osobe hrvatski državljani.

Beroš je u emisiji U mreži prvog govorio o novim mjerama, kaže da za njima još nema potrebe, prenosi Index.hr.

"Sve ćemo izvijestiti u 9 sati, ali mogu reći da nekakvih novih bitnijih situacija nema", rekao je Beroš u emisiji "U mreži prvog" na Hrvatskom radiju.

"Situacija s opremom nije optimalna", rekao je Beroš.

Kaže da je sada kinesko tržište otvoreno te se nada da će doći veće količine opreme.

"Ne bih isključio tu mogućnost, ali ona nije u ovom trenu aktualna", rekao je Beroš koji dodaje da se do sada balansiralo s mjerama.

"Očekujemo da će sadašnje mjere pokazati rezultate", kaže. Rekao je da se situacija prati iz sata u sat te da nove, restriktivnije mjere nisu isključene.

"Jučer sam impulsivno reagirao, ali samo zato jer sam 15 minuta prije presice dobio slike praznih polica u KBC Zagreb. Nazvao sam odmah ravnatelja, on je to opovrgnuo. Onda sam vidio status jednog kolege gdje nas se proziva", rekao je Beroš.

Rekao je da se pojam peta kolona ne odnosi na kolege liječnike nego oni koji se bave politikanstvom. Dodao je da će sve imati sudski epilog.

Beroš je rekao da su se liječnici i ranije susretali s ovakvim stanjima.

"Mi koji dežuramo desetljećima, mi smo u stanju stresa, ali naučili smo se nositi s tim. Jasno, ovo je ugroza kakva nije zabilježena. No, naši liječnici će, uvjeren sam, odgovoriti na adekvatan način. A to se i vidi", rekao je Beroš.

"Ono što je nama od iznimne važnosti, što smo usporili eksponencijalni rast. Mi smo pet dana iza Italije, naš prvi slučaj je pet dana iza njihovog. Naša dinamika je puno drugačija, naša krivulja nije tako strma", rekao je Beroš i dodao kako zbog toga naš sustav funkcionira.

"Ipak smo razvukli tu krivulju, nije tako strma, nije eksponencijalni rast, to nam omogućava fleksibilnost. Ako neće doći do eksplozije novih slučajeva, mi ćemo ovo kontrolirati. Naravno da je moguć i drugi scenarij, mi smo i na to spremni. Ako se desi talijanski ili španjolski scenarij, i na njega ćemo reagirati", rekao je Beroš.

"Na vrijeme smo dali uputu svima da prestane hladni program, da se posvetimo hitnom programu. Prešli smo na jedan drugi mod. Naravno da pojava virusa u zdravstvenom sustavu poremeti te naše namjere, ali brzo reagiramo, prerasporedimo ljudstvo", rekao je Beroš.

"Mislim da ćemo još dugo moći odgovarati na ove izazove", rekao je Beroš.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum