SPLIT

Split: Vijećnici stranke Centra traže oduzimanje koncesije za uvalu Bene na Marjanu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Splitski gradski vijećnici stranke Centra najavili su u četvrtak da će vijećnici te stranke u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini zatražiti da se tvrtki Nacional d.o.o. oduzme koncesija za uvalu Bene na Marjanu jer nije ispunila obveze iz ugovora o koncesiji.

"Naši vijećnici će na prvoj sljedećoj sjednici Županjske skupštine zatražiti da se ova koncesija oduzme te da pomorsko dobro u uvali Bene  županija da na upravljanje gradu Splitu", rekao je na konferenciji za novinare gradski vijećnik stranke Centra Igor Skoko.

Gradski vijećnik te stranke Srđan Marinić rekao je da je vlasnik tvrtke Nacional d.o.o, koja je dobila koncesiju na uvali Bene, sin predsjednika Županijske skupštine u prošlom sazivu Petroslav Sapunar iz Hrvatske građanska stranke Željka Keruma.

Odluka o dodijeli koncesije tvrtki Nacional, objasnio je  Marinić, donesena je 2018. godine na sjednici Županijske skupštine kojom je predsjedao Sapunar.

"Koncesionar nije ispunio osnovne uvjete zaštite prirode u pogledu održavanja hortikulture i urbane opreme, nije ispunio ni uvjet ishođenja sigurnosnog certifikata za sigurno korištenja sprava za dječju igru", rekao je Marinić.

Osim toga, po njegovim riječima, nakon što je građevinska inspekcija 2019. donijela pravomoćno rješenje za uklanjanje čak 17 bespravno izgrađenih građevina na koncesioniranom području, koncesionar se većinom tih bespravnih građevina i dalje neometano gospodarski koristi i zarađuje novac.

Marinić i Skoko su izvijestili kako su od Splitsko-dalmatinske županije zatražili na uvid ugovor kojim se regulira koncesija na Benama između županije i koncesionara tvrtke Nacional d.o.o., ali  je njihov zahtjev odbijen.

Time je prekršen Zakon o pravu na pristup informacijama pa će, kako su rekli, podnijeti prijavu povjereniku za informiranje Republike Hrvatske. Skoko je istaknuo kako je neprihvatljivo da ugovor o toj koncesiji bude tajan.

"To otvara pitanja pogodovanja i muljanja pri dodijeli ove koncesije", rekao je Skoko i dodao kako takvo stanje odgovara HDZ-u i njegovu partneru, Hrvatskoj građanskoj stranci Željka Keruma da "love u mutnom".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini